Etterklangen av Stavanger 2008

Stavanger Steel Drum Band er noe så sjeldent som et gjenlevende kulturhovedstadsprosjekt.

Publisert: Publisert:
  • Rolf Frøyland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi og «On the edge» er vel blant de få 2008-prosjektene som fortsatt eksisterer, sier Ingeborg Løseth, initiativtaker og bandleder for Norges eneste ståltrommeband. Det skal visstnok være noen som underviser i steel drums et sted i Nord-Trøndelag også, men de har ikke et fast band og teller derfor ikke, forklarer hun.

Utvekslingsprosjekt

Det nærmer seg slutten på en travel helg for Løseth og gjengen. I tre dager har de 11 medlemmene i Stavanger Steel Drum Band deltatt på et musikerseminar i regi av Norges Musikkorps Forbund (NMF) – et såkalt utvekslingsprosjekt – der fem sørafrikanere har gitt dem musikalske og ikke minst dynamiske input. Samtidig som disse afrikanerne er på studie- og undervisningstur i Norge, er seks nordmenn utplassert på en musikkskole i Sør-Afrika. Løseth forteller at prosjektet heter The Field Band Foundation, der et av målene er å lære norske musikanter å spille uten noter, uten stoler og...

— ...med bevegelse, skyter Lilli Anne J. Grong, daglig leder i NMF Vest, inn. Hun utdyper:

— I stedet for å sitte og spille som de pleier, får de nå prøve seg på ståkonserter.

- Hva kan nordmenn lære afrikanerne, da?

— Struktur, notelesing – altså de kjedelige tingene, men som er nyttige å kunne, svarer Løseth.

200.000 kr av 2008

For ti år siden var Løseth og Grong selv utplassert i Sør-Afrika som deltakere i The Field Band Foundation. Det var der Løseth fikk smaken på steel drums.

— Det fascinerende med disse instrumentene er at du kan spille på dem som et piano. Den største trommen, bassen, har tre toner i hver tønne, mens den minste, sopran-pannen, har 32 toner, forklarer "trommemoren", som har fått dette bandet opp og stå nærmest på egenhånd.

— Jeg søkte om penger og fikk 200.000 kroner av Stavanger 2008. De pengene ble brukt opp på én dag på instrumenter og stativer. Så betalte jeg båtbilletten selv og kjørte ned for å hente utstyret i Tyskland. I mars er det nøyaktig fem år siden vi hadde vår første øving.

- Gladmusikk

I dag er Anna Andreassen (17) det eneste gjenværende bandmedlemmet fra oppstarten i 2007. Hun gir Ingeborg Løseth store deler av æren for at hun fortsatt spiller det eksotiske instrumentet.

— Det er noe unikt med steel drums. Det er skikkelig gladmusikk. Men jeg må bruke ganske lang tid når jeg skal forklare vennene mine hva det går ut på, sier hun.

Lørdag opptrådte ståltrommebandet sammen med de andre seminarmusikantene med et fem minutter langt innslag under Kulturskolens festforestilling i Stavanger konserthus. Andreassen syntes det var spennende å gjøre det noe spesielle nummeret foran en bortimot fullsatt konserthussal. Sørafrikanerne tvang dem nemlig til å danse mens de spilte på instrumentene sine.

— Afrikanerne var litt frustrerte i starten av seminaret, de mente vi var noen stive pinner som bare sto der. Men så ble vi bedre etter hvert, sier 17-åringen.

- Så nå blir det afrikansk dans på neste steel drum-konsert?

— Nei, jeg tror ikke vi kommer til å danse slik på egne arrangementer, men vi kommer sikkert til å bevege oss mer enn før. De lærte oss noen bevegelser som gjør det lettere å holde rytmen.

Seminaret ble avsluttet med en såkalt "hentekonsert" (konsert for foreldre, foresatte og venner som hentet ungdommene) på Tananger ungdomsskole.

Se videoklipp fra konserten i toppen av artikkelen.

Lørdag fikk ståltrommebandet og de andre seminardeltakerne vise seg fram under Kulturskolens festforestilling. Fra venstre: Mathias Helvig, Johan Brun Bjerkås, Jonas Noer Fjetland og Lars Hagir Kvinsdesland på steel drums og Julia Borys fra Ålgård Skolekorps på klokkespill. Foto: Jon Ingemundsen

Lars Hagir Kvindesland og Ane Brun Bjerkås. Foto: Jon Ingemundsen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Leter etter John Olav med full styrke

  2. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  3. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.

  4. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  5. Bil kjørte av veien på Ganddal

  6. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  1. Musikk