Alt er tegnet denne gangen

I år vises det kun tegninger på Vestlandsutstillingen. Men ikke alle arbeidene henger på veggen.

«Et annet land, en annen tid» tegning av Marianne Løvvik, Sandnes, antatt på årets Vestlandsutstilling.

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Til utstillingen som ble vist i fjor, søkte 300 om å bli antatt, 30 fikk være med, 7 av dem hadde tilknytning til Rogaland. I år var det 160 søknader, 24 får delta på utstillingen, 5 av dem har adresse her i fylket. Dette er Alexander Greenal og Marianne Løvvik i Sandnes, mens Joakim Lund, Linda Skare og Anne Knutsen er fra Haugesund.

— Det er mange unge folk og mange debutanter blant de antatte, bekrefter Kjetil Berge, som er kunstnerisk leder for Vestlandsutstillingen 2013. Det betyr at han har bestemt årets tema, og dessuten plukket ut kunstnere. Men det er en jury som velger ut det tydeligste kunstneriske verket, og premierer dette.

Berge er spesielt begeistret over Marianne Løvvigs tegning, og nevner så opp samtlige av de antatte fra Rogaland som sine favoritter. At de kommer fra dette fylket, mener han er mer tilfeldig, tross at han selv vokste opp i Sveio, ikke langt fra fylkesgrensen. Han er spesielt fornøyd med disse bidragene fordi de belyser det han vil ha fram på utstillingen. At tegninger kan forklare kompliserte forhold, provosere politisk, og beskrive den tiden vi er i nå.

Sandnes fra nettet

Årets Vestlandsutstilling består av mange veggarbeider, men også en stor installasjon og en tegnet video. Dessuten et verk med tilknytning til Sandnes, laget av den engelske kunstneren Louisa Minkyn. Det vil si, kunstneren som er invitert med på Vestlandsutstillingen, har aldri vært i Sandnes, men tegnet byen fra London, via internett.

— Veldig spennende med så mange nye navn på listen, kommenterer Annmari Skeide, som er koordinator for Vestlandsutstillingen. Hun er også meget glad over at Stavanger kunstforening er blant visningsstedene i år. I 2012 var situasjonen rundt kunstforeningen så usikker at styret ikke tok sjansen på å ta i mot utstillingen.

Men den økonomiske situasjonen for landsdelsutstillingen er like vanskelige nå som før. Et budsjett på 500.000 kroner skal dekke det hele, også frakten mellom de fem visningsstedene. Pengene bevilges av de fire fylkeskommunene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Hordaland og Rogaland.

Dynamisk og nyskapende

Også Gunhild Moe, leder i Bildende Kunstneres Forening Rogaland, dessuten representant for Bildene Kunstneres Forening i arbeidsutvalget i Vestlandsutstillingens styre, synes det skal bli veldig kjekt å bli kjent med de nye kunstnerne som er antatt på årets utstilling.

— Vestlandsutstillingen skal være dynamisk og nyskapende med nye verk og nye kunstnerskap, kommenterer hun.

Hun synes det er et spennende konsept med tegning. Og mener dessuten at kunstnere her i regionen ikke har droppet Vestlandsutstillingen i år fordi den ikke var innom Stavanger i fjor. Kunstnerne vil svært gjerne vise arbeidene sine utenfor egen region også.

— Det er tema som avgjør, sier Gunhild Moe.

— Er det fortsatt gjevt å bli antatt på Vestlandsutstillingen?

— Det er vanskelig å svare på, det er jo individuelt. Alle kan søke Vestlandsutstillingen, men jeg tror flere profesjonelle kunstnere synes det er mer attraktivt å delta nå enn tidligere. Utstillingene er ikke så store, med færre kunstnerne, og det er alltid et tema. Dermed mer eksklusivt, mener Moe.

Hun opplever at Vestlandsutstillingen er den mest spennende av landsdelsutstillingene. Derfor burde den også få mer økonomiske støtte. Det er mange visningssteder på Vestlandet, og store avstander.

Publisert:
 1. Billedkunst

Mest lest akkurat nå

 1. Gutt satt fast på fjell­hylle – reddet ned i god behold

 2. Jonas Gahr Støre til Aftenbladet etter rusavklaring: – Godt å få sagt det

 3. I neste uke kan du registrere deg for vaksine

 4. – Dette vil svekke norsk sikkerhet og gjøre oss mer avhengig av USA

 5. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris

 6. Avverga tidenes kultur­poli­tiske skan­dale