– Uten «Twin Peaks» hadde vi ikke hatt «Sopranos», «Lost» og «The Wire»
At mange av dagens tv-serier holder så høy kvalitet, kan vi takke «Twin Peaks» for, ifølge forfatter og litteraturforsker Janne Stigen Drangsholt. Hun gleder seg som en unge til den nye sesongen har premiere på mandag.
- Kine HultJournalist

Gamle tv-serier er blitt gjenopplivet med jevne mellomrom de siste årene, men sjelden har vel engasjementet vært så stort som i forkant av tredje sesong av David Lynchs kultserie «Twin Peaks». Seriens første to sesonger ble produsert av den amerikanske kanalen ABC og sendt i 1990 og 1991. Men dårlige seertall gjorde at det ble med de to sesongene. Fram til nå altså. Mange anser de dårlige seertallene som et bevis på at serien var forut for sin tid. I Norge, var det imidlertid veldig mange tv-seere som fordypet seg i den til tider ganske surrealistiske serien.
– Serien ble sendt på NRK både fredager og lørdager, og siden mange bare hadde den ene kanalen, ble den nok sett av langt flere enn det som ville ha vært tilfelle i dag, sier Janne Stigen Drangsholt.
Fornyet sjangeren
Hun sier at hun både gruer og gleder seg til den nye sesongen, men synes først og fremst det er fascinerende at den vender tilbake etter 25 år.
– Den er som en bro til en helt annen tid hvor ting var helt annerledes. Serieskaperne klarte å fornye tv-sjangeren på en lurendreiersk måte. De brukte de tradisjonelle virkemidlene, men snudde og vridde på det. På den tiden var det kvantitet som dominerte i tv-serie-land. Man hadde enkeltstående episoder, det gikk treigt og cliffhangere på slutten av episodene ble formelmessig brukt for at folk skulle se videre. Man hadde karakterer som ikke utviklet seg, og som aldri døde. De var gjerne borte i et par sesonger, og kom tilbake med nytt ansikt eller hukommelsestap. «Twin Peaks» klarte å dra seere ved å lage et vanvittig spennende mordplott, sånt som alle liker, i Jo Nesbø-land, men så flettet de inn absurde og surrealistiske elementer, ting som ikke fantes i tv-serier på den tiden. Og folk la nesten ikke merke til det, for de var allerede fanget av plottet. Hadde det vært for denne serien, hadde vi ikke fått serier som «Lost», «The Wire» og «Sopranos», sier Drangsholt.
Hun forteller videre at seriens produsent og manusforfatter, den anerkjente filmregissøren David Lynch, i utgangspunktet var negativt innstilt til å lage en tv-serie.
– Lynch mente at tv-mediet ikke hadde noe potensial. På den tiden hadde folk gjerne samme forhold til tv som folk har til sosiale medier og dataspill i dag. Man mente at det korrumperte og fordummet menneskene. I dag er situasjonen nesten snudd på hodet. Storfilmer lages eksklusivt til strømmetjenestene og tv-serieskaperne trekker til seg de beste skuespillerne og regissørene i bransjen. «Twin Peaks» beredte grunnen for denne utviklingen, sier Drangsholt.
Musikken
Også musikken i serien fikk en helt spesiell plass i manges bevissthet. En av dem er gitarist Vidar Schanche, som har arrangert flere konserter utlukkende med musikk fra «Twin Peaks».
– Jeg likte serien veldig godt da den kom, og hørte mye på musikken i etterkant. Det var en type musikk som ofte dukket opp som en referanse, «spill noe litt mer «Twin Peaks»-aktig», kunne man si. Jeg begynte etter hvert å sample inn musikk fra serien i ting jeg holdt på med. Da jeg fikk ideen til å lage en egen «Twin Peaks»-konsert, var planen å bare gjøre det én gang, og jeg tvilte egentlig på om folk kom til å komme. Men plutselig viste det seg at det var mange som hadde samme forhold til denne musikken som jeg hadde, sier Schanche.
Lager konsert av Twin Peaks
Mystisk stemning
Han mener at musikken summerer opp stemningen i serien veldig godt.
– Det er en blanding av mystisk, kult og veldig trist, akkurat som i serien. Det er ikke like mye humor i musikken, men den har så absolutt sine øyeblikk, sier Schanche.
Selve serien har han også vendt tilbake til mange ganger etter at han så den for første gang i 1991.
– Det var første gang jeg så noe som var rart på den måten, det passet min hjerne veldig godt. Jo rarere det ble, jo kjekkere ble det. Nå har serien blitt litt som en yndlingsplate, jeg kan sette på et par utvalgte episoder uten å se hele serien. Det gjør jeg ikke med andre serier, sier Schanche.
Han forteller om en høytidsstemning i forkant av den nye sesongpremieren.
– Jeg gleder meg veldig. Det blir å sitte klar med en god flaske vin og noen donuts. Jeg tror det kommer til å bli veldig gøy og veldig bra, men jeg aner ikke hva det kommer til å bli.
De første to episodene av sesong 3 av «Twin Peaks» slippes på HBO Nordic natt til mandag.
Nå finner du Aftenbladets Det skjer-kalender på nett. Les mer her: