Fortsatt to Michelin-stjerner i Stavanger

Både Sabi Omakase og Re-Naa beholdt sine Michelin-stjerner da den nordiske guiden for 2018 ble offentliggjort i København mandag ettermiddag.

 • Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Dette betyr at Michelin-inspektørene har rangert Sabi Omakase og Re-Naa i Stavanger blant de aller beste restaurantene i landet. Det var fem norske restauranter som fikk én stjerne hver og én - Maaemo - som fikk tre.

– Dette er kjempebra. Vi var veldig spente og er veldig fornøyde med resultatet, sier kjøkkensjef Roger Joya ved Sabi Omakase til Aftenbladet etter at utdelingen i ærverdige København rådhus er over.

– Det viktigste av alt er at gjestene er fornøyde, legger han til.

Også Sven Erik Renaa ved Re-Naa er glad for å ha fått beholde sin stjerne.

– Målet vårt var å beholde stjernen, og resultatet var som forventet. Vi jobber hardt for å stadig forbedre oss, og for å alltid levere bra.

– Hva skal til for å få en eller flere stjerner i Michelin-guiden?

– Veldig mye. Man må ha en god totalpakke, det handler om hvordan gjestene blir mottatt, om vinpakken, stemningen og interiøret. Men aller mest om maten. Man må være på et kjempehøyt kreativt nivå og levere jevnt, sier Renaa.

Tango er, i år som i fjor, nevnt i guiden, men er ikke vurdert for eventuelle stjerner i og med at restauranten flyttet til nye lokaler i januar i år.

Pinebenken

Michelin jobber hardt for å beholde mystikken rundt utdelingen av de berømte stjernene. Men det ble enda mer spennende enn planlagt for dem som fulgte utdelingen fra andre steder enn salen i København.

Utdelingen ble sendt direkte på nett, men det var store problemer med streamen i åpningsminuttene. De ansatte på Re-Naa var samlet for å få med seg om de klarte å beholde stjernen sin, minuttene uten stream gikk det varmt på sosiale medier.

– De har ikke begynt med stjernene enda. Foreløpig er det taler, lød konklusjonen fra Torill Renaa, innehaver av Renaa Resturanter og kona til Sven Erik Renaa.

Sammen med de ansatte var hun forberedt på å måtte sitte på pinebenken til siste slutt.

– I fjor var det sånn at de gikk gjennom de som fikk en stjerne, to stjerner og tre stjerner. Så gikk de gjennom dem som mistet. Så til slutt sa de bare at resten beholder sine stjerner, sier Renaa.

Erfaringen fra i fjor gjorde at ingen i Stavanger turte å slippe jubelen løs da det ble oppfordret til å juble for dem som beholdt stjernen sin fra scenen, etter at de nye restaurantene med en stjerne ble presentert.

Da det samme skjedde etter at to-stjerners restaurantene hadde blitt hedret, følte Re-Naa seg trygge.

– Vi beholder stjernen vår, det er dette vi har jobbet for! Målet vårt videre er å beholde stjernen vår. To stjerner vil være bonus, sier en fornøyd Renaa.

Ny norsk stjerne

Det ble bare delt ut én ny stjerne til en norsk restaurant i år, den gikk til Galt og kjøkkensjef Björn Svensson i Oslo.

– Jeg hadde ingen forventninger om dette. Jeg åpnet jo restauranten i september i fjor. Jeg tror det må ha vært den raskeste stjernen i Norge, sier Svensson til Aftenbladet.

– Dette er kult, og en anerkjennelse, men vi lager ikke først og fremst mat for guiden, men for gjestene våre. Vi kommer til å endre oss og utvikle oss videre. Jeg vil gjerne understreke at dette ikke er noe enmannsshow. Jeg har gode kolleger som har vært minst like delaktige som meg i å oppnå dette, sier Svensson videre.

I årets guide fikk også Sverige sin første trestjerners-restaurant. Denne æren gikk til Frantzén i Stockholm.

Michelinguiden deler ut en, to eller tre stjerner til restauranter som lever opp til kriteriene. En stjerne har tradisjonelt betydd at det er en usedvanlig bra restaurant, to stjerner betyr at restauranten er verd en omvei, mens tre stjerner innebærer at restauranten er verd en reise i seg selv.

Galt og kjøkkensjef Björn Svensson fikk én stjerne i Michelinguiden og ble hyllet av Sven Erik Renaa. Re-Naa beholder sin stjerne.

Michelinguiden kom i en nordisk utgave for første gang i 2016, og det var også første gang guidens inspektører besøkte andre norske byer enn Oslo. I 2016 fikk Stavanger sin aller første stjerne, den gikk til Sven Erik Renaas gourmetrestaurant Re-Naa. Tango Bar og Kjøkken fikk også hederlig omtale i guiden, men nådde ikke helt opp til de forholdsvis høythengende stjernene. Stavanger og Oslo var for øvrig de eneste byene som fikk stjerner i tildelingsrundene i 2016 og 2017.

I år som i fjor ble det bare delt ut stjerner til restauranter i Oslo og Stavanger. Følgende norske restauranter har blitt tildelt stjerner i guiden for 2018 (antall stjerner i parantes):

Stavanger

Sabi Omakase (1)

Re-Naa (1)

Oslo

Galt (1)

Kontrast (1)

Statholdergaarden (1)

Maaemo (3)

Les også

Anmeldelse av Sabi Omakase: En kveld i eliteserien

Les også

Anmeldelse av Re-Naa: Sprenger terningen

Roger A. Joya, kjøkkensjef og daglig leder ved Sabi Omakase, og Sven Erik Renaa, daglig leder ved Re-naa, er begge på plass i København under Michelin-utdelingen.
Kommunikasjonssjef Stefan Gissberg og Thomas Gynning, daglig leder ved Frantzen i Stockholm, kan juble for tre stjerner. Sven Erik Renaa (til høyre) og Re-Naa beholder sin stjerne.
Publisert:
 1. Restaurant
 2. Michelin

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»