Dybdahl fikk spellemann

<p> Supergruppen The National Bank &ndash; hvor sandnesmannen Thomas Dybdahl (25) er vokalist &ndash; ble lørdag kveld tildelt årets spellemannspris i kategorien beste popgruppe.</p>

Foto: Scanpix.

 • Arvid Berentsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Dybdahl ble den eneste prisvinneren fra Rogaland, som under årets utdeling hadde to nominerte i to ulike kategorier.

Det var et tydelig overrasket band som sntret scenen da det ble klart at The National Bank hadde vunnet prisen som beste popgruppe.

— Vi er ikke vant til å vinne priser i det hele tatt, sa gruppen i sin takketale.

The National Bank består av Thomas Dybdahl på vokal, og Jaga Jazzist-brødrene Martin og Lars Horntvedt, Nicolai Eilertsen fra Bigbang og Morten Qvenild. Albumet de gikk til topps med heter ganske enkelt «The National Bank». Gruppen slo sterke konkurrenter i kampen om prisen. De øvrige nominerte i kategorien var Kings of Convenience med utgivelsen «Riot On An Empty Street» og Savoy med «Savoy».

Pianisten Leif Ove Andsnes (35) fra Karmøy var den andre nominerte rogalendingen i lørdagens prisutdeling. Han var nominert for albumet «Mozart: Piano Concertos 9 & 18» i kategorien klassisk musikk. Karmøybuen som i fjor fikk sin syvende spellemannspris for «Grieg/Schuman: Piano Concertos» nådde imidlertid ikke opp i år.

Klassiskprisen gikk til Grieg Trio for «Dvorak: Complete Piano Trios». Grieg Trio har også en betydelig tilknytning til Rogaland. De siste årene har trioen hatt den kunstneriske ledelsen av Stavanger Kammermusikkfestival, og ensemblets fiolinist Sølve Sigerland er professor 2 ved Universitetet i Stavanger. Grieg Trio ble dannet i 1987 og har siden optrådd over det meste av verden og høstet overveldende kritikker overalt.

Den prestisjetunge kategorien årets spellemann ble vunnet av telemarkingen Odd Nordstoga. Den populære visesangeren fra Vinje ble også tildelt prisen som beste mannlige artist for utgivelsen «Luring». De øvrige nominerte i kategorien var Sondre Lerche for albumet «Two Way Monologue» og William Hurt med «Versus The Edge Of Fassion Park».

– Først og fremst må jeg få takke alle de som har giddet å kjøpe billetter slik at jeg har fått turnert i hele dette forbaska landet, sa en glad Nordstoga etter å ha mottatt sin andre pris denne kvelden.

Nordstoga har solgt 150.000 eksemplarer av «Luring».

— Jeg er litt redd for å bli fanget av suksessen på platen. Det er helt fantastisk at jeg har slogt så mange plater. Jeg har turnert i hele landet. Alt har vært utrolig. Men jeg er kanskje fanget, jeg er han som synger om en gris som hyler, sa lørdagens midtpunkt til VG Nett like etter utdelingen.

arvid.berentsen@aftenbladet.no

Les også

 1. Årets kvinnelige artist: Sissy Wish

 2. Slettahjell stakk av med jazz-Spellemann

 3. Kaia Huuse takket Jan for hjelpen

 4. Idoler ble Spellemenn

Foto: Scanpix.

Foto: Pål Christensen.

Foto: Scanpix.

Foto: Scanpix.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Saktegående trafikk og lange køer ved Sinnes

 3. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 4. E134: Bil i vannet ved Ølensvåg

 5. Da Line Flesjaa ble syk, flyttet familien til hytta. Det ble et lykkelig valg

 6. Sola vurderer å trekke seg fra lokalt sam­arbeid hvis skjenke­stoppen videre­føres lokalt