Nå kan du se Stavanger-båten i storfilm: – «Dunkirk» var en velsignelse for M/S «Rogaland»

Mannskapet til «M/S Rogaland» gleder seg til å se både seg selv og skipet i Hollywood-filmen «Dunkirk» under premieren onsdag 19. juli. Men hva betyr egentlig en rolle i en av sommerens største filmer for et veteranskip som vanligvis ligger i Vågen i Stavanger?

Skipper Per Øhman (t.v) og styreformann Sigurd Jansen forteller at M/S «Rogaland» allerede har fått forespørsler om å være med i flere filmer.
 • Mariann Eliassen
Publisert: Publisert:
Her synker M/S «Rogaland» i «Dunkirk». Heldigvis er det bare en modell av skipet.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Dette har jeg ikke noe tro på. Det er sikkert bare fem prosent sjanse for at det skjer, var det styreformann for M/S «Rogaland», Sigurd Jansen, tenkte da han ble kontaktet av filmselskapet Warner Bros. De var var interesserte i å bruke veteranskipet i et kommende prosjekt.

Til tross for Jansens tvil, viste det seg at M/S «Rogaland» var perfekt til å ’spille’ hospitalskip i «Inception»-regissør Christopher Nolans nyeste filmprosjekt «Dunkirk». «Rogaland» var nemlig et av de få skipene i Europa fra før krigen i god nok stand og i rett størrelse.

Mannskap med i filmen

For å bli med på innspillingen, seilte 12 personer med «Rogaland» fra Stavanger til Dunkirk - eller Dunkerque, som er det franske navnet på både byen og filmen.

– To av juniorene er kanskje med i filmen, forteller skipper Per Øhman, og referer til to av de yngre medlemmene i mannskapet, motormann Thomas Rott og matros Thomas Johansen, som fikk statistroller. Det skal være mulige å få øye på dem på gangveien til skipet, ifølge Øhman.

– Det var kaldt og ufyselig, og de måtte gå opp og ned gangveien om og om igjen. Så de har slitt for å få komme med.

LES OGSÅ:

Les også

Her er sommerens storfilmer

Les også

Skipsklokken til M/S «Rogaland» funnet på Island

Eksplosjon på dekk og vafler til Nolan

Mannskapet har mange gode minner fra måneden de tilbrakte på innspilling i Frankrike. Men best av alt husker de eksplosjonene på dekk, som i filmen fører til at skipet synker. Heldigvis er det bare en modell av «Rogaland» som blir senket på storskjermen, og eksplosjonene har ikke ført til varige skader på skipet.

– Det smalt på ordentlig, og det så ikke ut etterpå. Men pyroteknikerne smilte godt, forteller Jansen.

– Pyroteknikere? De var jo pyromaner, utbryter Øhman.

Mye av utstyret på dekk måtte byttes ut eller skitnes til for å se mer autentisk ut, forteller Sigurd Jansen (t.h), som sår sammen med skipper Per Øhman.

I tillegg kan de fortelle at flere av filmens stjerner har vært ombord - blant annet tidligere One Direction-medlem Harry Styles.

– Vi visste ikke hvem noen av disse stjernene var. Men de var ombord og sprang rundt på dekk, sier Jansen. Han understreker derimot at de selvfølgelig visste hvem Christopher Nolan var; for han ble invitert ombord og fikk smake på norske vafler.

Hva skjedde i Dunkirk?

Filmen «Dunkirk» forteller historien om evakueringen av britiske og franske styrker fra strendene i Dunkirk i Frankrike under andre verdenskrig. Men hva skjedde egentlig de åtte dagene i 1940 som gjør at Hollywood vil legge store summer i å fortelle historien?

Våren 1940 gjennomførte Hitlers hær et ødeleggende angrep på Frankrike etter flere måneder med stillstand - en periode som også er kjent som ’the Phoney War’ eller ’liksomkrigen’ fordi det hadde vært få militære operasjoner i løpet de syv første månedene av krigen. Hitlers angrep på Frankrike markerte slutten på ’liksomkrigen’.

I løpet av få dager hadde den tyske hæren brutt gjennom de alliertes linjer, og nådd den vestlige kysten av Frankrike. Innen 20. mai hadde tyskerne presset britiske og franske styrker inn i et hjørne ved den lille nordfranske byen Dunkirk. De allierte styrkene var som en skyteskive for tyskerne, og det fantes ikke håp om å bli evakuert før tyskerne nådde frem.

Men 24. mai 1940 ga Hitler ordre om å holde tilbake de tyske styrkene. Begrunnelsen for ordren er omstridt. Men beslutningen ga britene nok tid til å sette i gang evakueringen.

Over 800 båter var med på å redde soldatene. Blant båtene var flere handelsskip, fiskebåter og fritidsbåter som sivile briter bidro med etter en appell fra regjeringen.

HAR DU SETT DISSE?

Les også

Hollywood-speidere vil sende filminnspillinger til Vestlandet

Les også

Her ligger M/S «Rogaland» klar for amerikansk storfilm

Tidligere One Direction-medlem Harry Styles (t.v) er en av stjernene som er med i storfilmen «Dunkirk».

I løpet av de åtte dagene mellom 27. mai og 4. juni hadde over 330 000 mann blitt reddet fra strendene i Dunkirk.

Hvorfor er Dunkirk viktig?

5. juni erobret tyskerne Dunkirk, og de resterende allierte troppene overga seg til tyskerne.

Til tross for at erobringen ble feiret som en seier av Hitler, er det sannsynlig at en alliert seier i andre verdenskrig ville vært umulig hadde evakueringen av Dunkirk ikke vært så vellykket.

Historikere tror at uten evakueringen av Dunkirk, måtte britene ha inngått en fredsavtale med tyskerne, som dermed ville hatt lite motstand i sin kampanje på tvers av Europa.

Rollen småbåtene hadde i evakueringen var også med på å skape høy moral blant britene, og «the Dunkirk Spirit» ble et symbol på britenes samhold i motgangens tid.

Velsignelse for M/S «Rogaland»

I likhet med at evakueringen av Dunkirk var en viktig hendelse i krigen, har filmen «Dunkirk» vært viktig for M/S «Rogaland».

Jansen forteller at hadde det ikke vært for «Dunkirk», ville ikke skipet hatt nok penger til å dekke utgiftene til drift og sikkerhetssertifikat, og dermed måttet ligge stille i år.

I etterkant av innspillingen, er båten i bedre stand enn den har vært på 60 år, forteller Øhman (t.h).

– Vi fikk ikke nok penger av Riksantikvaren til å dekke kostnadene av sertifikatet. Så filmen har i grunnen vært en velsignelse for båten.

Han vil ikke røpe hvor mye de tjente på innspillingen, men forteller at det var nok til å dekke utgiftene for dette året.

Klare til premieren

Jansen og Øhman forteller at setene til første visning av «Dunkirk» er reservert og invitasjonene til premierefest på skipet er sendt ut. Men det er ikke alle som kan komme, forteller Jansen.

– Det blir en veldig eksklusiv fest her etterpå. Vi inviterte Harry Styles, men han var dessverre opptatt.

Publisert:
 1. Krig
 2. Film
 3. Hollywood
 4. One Direction
 5. Vågen i Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Trump vekker avsky etter minneord

 2. Nå kan du få «Regå» i hagen

 3. –1800–1900–2000. Solgt!

 4. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 5. Han er ny direktør i Jærmuseet

 6. Vogntog i trøbbel på Bokn