Rosa lykkepille

For å si det med Elle Woods og vennene hennes: OMG, så bra!

Publisert: Publisert:

"Legally Blonde" hadde premiere i Bjergsted onsdag kveld. Her er hovedpersonen Elle Woods (Siri Sæbø) omringet av et knippe av sine mange nærmeste venninner. Foto: Eddie Andresen

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Legally Blonde

Musikal.

Medvirkende: Avgangselever i musikk, dans og drama ved Stavanger katedralskole, Bjergsted.

Premiere onsdag kveld.

Regi: Kari Koksvik.

Spilles t.o.m. 22. november i Stavanger katedralskoles forestillingssal i Bjergsted.

Man skal ha et spesielt godt anlegg for å surmule om man ikke blir i godt humør av årets musikalsatsing ved Stavanger katedralskole. Det er etter hvert blitt en tradisjon at avgangselevene i musikk, dans og drama topper sitt siste skoleår med en helaftens forestilling, og de har imponert hver gang. Årets variant er på ingen måte noe unntak. Dette er en fargesprakende fest fra begynnelse til slutt, spekket med underholdende dansenumre, flott musikk og sang og ikke minst en lang rekke flotte og overskuddspregede skuespillerprestasjoner.

«Legally Blonde» har premiere på onsdag. Der har Siri (18) hovedrollen: – Det er dette jeg skal drive med. Det finnes det ingen tvil om!

Dannelsesreise

Mange kjenner nok filmen musikalen «Legally Blonde» er bygget på, og en del har antakelig fått med seg musikalversjonen også. Handlingen er i alle tilfeller den samme, og kan fint oppsummeres i én setning: Den hjertevarme pyntedokka Elle Woods foretar en slags dannelsesreise hvor hun lærer å ikke late som om hun er dummere enn hun egentlig er.

Åpningsscenen viser Elles snaisne cheerleader-venninner som girer seg opp til kveldens store begivenhet: Elles kjekke og skoleflinke kjæreste Warner, glimrende spilt av Jørgen Drageset Dydland, skal etter alt å dømme fri til sin utkårede. Dessverre viser det seg at selvbildet hans er såpass oppblåst at han ser på forholdet som en hindring for sine framtidige ambisjoner om å bli suksessrik advokat og innflytelsesrik politiker, slik at det ventede frieriet blir til en for henne svært overraskende dumping. Men i stedet for å bosette seg i en hengemyr av selvmedlidenhet, velger Elle å følge etter denne selvgode spradebassen til Harvard. Hun må bare komme inn først, men det blir en smal sak for ei som har et lyst hode på mer enn én måte. Så går det som det må gå i romantiske komedier som denne, det er forutsigbart, enkelt og egentlig ganske rørende.

Les også

Les anmeldelsen av fjorårets forestilling her: Nailed it!

OMG!

Mangelen på kompleks handling er imidlertid mer en fordel enn en ulempe for en forestilling som denne, for den gjør at ensemblet kan bruke mer tid på å boltre seg i sang og dans enn i paragrafer, forberedende møter og langtekkelige prosedyrer. De OMG-hylende sorority-venninnene byr på noen av de stiligste dansesekvensene, de striglede stjernestudentene er akkurat karikerte nok til at vi ler av dem, men aldri så gjennomført snørrhovne at de blir tvers igjennom ufyselige.

Historien i seg selv innbyr til mye bruk av humor, og det klarer regissør Kari Koksvik å balansere ut på en såpass elegant måte at det verken skygger for elementene av alvor eller bikker over i overspilt slapstick. Ofte er det de små nyansene som skaper humoren, mens man andre ganger lar karakterene folde seg ut i all sin absurde prakt. Stikkord: Riverdance-dansende postmann. Ubetalelig.

Bra band

Man kan ikke forvente at alle på et kull som dette er store sangere, men her har de castingansvarlige gjort en utmerket jobb med å plukke de rette sangerne til de rette rollene. Korpartiene fungerer også for det meste godt, og det hele understrekes av et solid og pålitelig band.

Les også

Flott. I alle ledd

Siri Sæbø bærer hovedrollen sikkert og godt og har de vokaltekniske ferdighetene som skal til for å understreke sårheten som oppstår i de små bruddene i Elles sedvanlige rosa lykkeboble. Det skorter heller ikke på stilige enkeltroller som er med på å krydre helheten. Felles for dem alle er at de gjenspeiler en trygghet på scenen som ikke kommer av seg selv. Her er det åpenbart at noen har gjort en god og grundig jobb med å skape et miljø hvor ungdommene tør og får lov til å blomstre og dyrke sine særegenheter. Det er godt gjort, og både lærere og elever fortjener honnør for at de, som rektor sa i sin premieretale, har gjort hverandre gode. Resultatet er en gjennomført, flott, og ikke rent lite imponerende forestilling, som er egnet til å underholde mange flere enn den harde kjernen av venner og familiemedlemmer.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nå øker smitten i Italias suksessregion. En superspreder får skylden.

 2. – Vi påførte gutten traumatiske opplevelser. Så ser vi at hendelsesforløpet ikke blir bedre, men verre.

 3. I fem-seks meter høye bølger hoppet Kim fra redningsskøyta til seilbåten for å redde Thore

 4. De frykter stans i historisk laksefiske på havet

 5. Så mye større er risikoen for å bli korona-smittet dersom du reiser utenlands i sommer

 6. Stavanger-ekteparet opplever nå sitt livs verste mareritt. Verdier for 60 millioner forsvant

 1. Stavanger katedralskole
 2. Musikal
 3. Dans
 4. Musikk