Stavangerensemblets Knut Køningsberg er død

Stavangerensemblets trommeslager Knut Køningsberg døde tidlig fredag morgen. - Knut var en kjernekar og en fantastisk trommeslager, sier bandkollega Øystein Eldøy til Aftenbladet.

Stavangerensemblet var klare for romjulsbaluba på Sjøhusene i 2010, selv om vokalist Frode Rønli var syk da bildet ble tatt. Fra venstre: Bassist Øystein Eldøy, trommeslager Knut Køningsberg og gitarist Anders Bru. Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

En av Stavangers store trommeslagere spesielt og musikere generelt, hadde vært borte fra musikklivet i noen år etter lengre tids sykdom da han døde fredag. Knut Køningsberg fra Storhaug i Stavanger ble 68 år gammel, og etterlater seg kona Marit Køningsberg og sønnene Stefan og Kristian.

Stavangerensemblet-konsert i Figgjohallen i november 1981. Fra venstre: Anders Bru (gitar), Frode Rønli (vokal), Knut Køningsberg (trommre) og Øystein Eldøy (bass). Foto: Øyvind Ellingsen

– Anders Bru, Frode Gjerstad og jeg besøkte Knut for en uke siden. Det var veldig kjekt, og Knut var i godt humør og mimret om gamle musikkopplevelser. Vi snakket blant annet om bandet Ida Lupino, der han spilte sammen med Frode Gjerstad da jeg ble kjent med ham. At Knut er død, kom litt overraskende, sier Øystein Eldøy.

Han var bassist i Stavangerensemblet, og har også spilt med Køningsberg i andre sammenhenger.

Les også

Tidens tann gnager ikke på Ensemblet

I tillegg til å ha spilt i Stavangerensemblet og Ida Lupino, spilte han også med band som Nurk Twins, Sardines, Armar og Bein og Hard Luck Blues band.

Stavangerensemblet anno 1982, noe av det største i norsk rock på den tiden, og byens store stolthet. Fra venstre Anders Bru, Øystein Eldøy, Frode Rønli og Knut Køningsberg. Foto: Egil Eriksson

– For to-tre år siden spilte vi sammen på platen til Armar og Bein. Men siden da har nok ikke Knut vært særlig musikalsk aktiv, sier Eldøy.

Jazzmusiker Frode Gjerstad sier dette om sin gode venn:

– Jeg traff Knut da jeg fikk spille med Nurk Twins i 1967–68. For meg var dette en skjellsettende opplevelse som fortsatt lever. Knut fikk meg til å elske trommeslagere, og han var alltid klar til å øve. Denne generøsiteten gjorde at jeg fikk anledning til å prøve ut ting og jeg lærte mye.

Vi spilte etterhvert sammen i ulike prosjekter, bla Ida Lupino, der også Eivin One Pedersen og Øystein Eldøy var med, midt på 70-tallet.

Knut var uten tvil den beste trommeslageren i regionen. Han vakte oppsikt helt fra dag én i Nurk Twins med sitt tette og drivende samspillspill med bassist Kjell Arne Jensen.

Knut Køningsberg var tredje generasjon trommeslager etter far og farfar. Begge sønnene hans er også musikere.

Publisert:
 1. Musikk
 2. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. – En kollektiv kollaps, nå må vi gå i oss selv

 2. En person skadd i løfteulykke på Johan Sverdrup-feltet

 3. Se målene: Haaland scoret to og ble cup­mester i Tyskland

 4. Israelske styrker inn på Gazastripen

 5. Vikingbørsen: Det florerer med toere etter ydmykelsen

 6. 15-åring knuste rekorden til Jakob Ingebrigtsen