Rett inn i statistikken

Audun Skanke ble plutselig en del av «mann (40), skilt»-statistikken. Albumet «Fortsatt på vei» ble en jakt på ny og fast grunn under føttene.

Audun Skanke gir ut sitt første soloalbum, et album som er preget av et samlivsbrudd og jakten på fast grunn under føttene. Foto: Marie von Krogh

 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:

I februar 2019 intervjuet Aftenbladet Audun Skanke og Mari Hauge om albumet «Fjellstøtt», som de ga ut sammen. De var gift, og de snakket – og skrev sanger – og alt det som skjer etter den første stormforelskelsen, i kaoset med unger og lån og etablering og opp- og nedturer.

Nå, to år senere, er forholdet slutt, ekteskapet over og Audun Skanke har plantet begge beina midt i statistikken.

– Du går jo hele ditt voksne liv og vet om disse nesten 50 prosentene som går fra hverandre. Man sitter og lurer på hvem det blir, så blir det plutselig deg. Det var ikke noe vi så for oss kom til å skje. Men nå står jeg her som en del av statistikken.

Et brudd er selvsagt ikke noe å hige etter. For Skanke ble det en nullstilling av det meste. Han hadde en sekk med lykkelige minner, noen vanskelige minner og en plan som plutselig måtte tenkes på nytt. Livet måtte ommøbleres, både praktisk og mentalt.

Om å være i krise

– Alle typer krise, ikke bare samlivsbrudd, kan føre med seg noen eksistensielle tanker. Hvem er jeg? Hva er jeg? Hva vil jeg? Sånne tanker begynte å svirre hos meg da jeg ikke var lenger var «gift, tre barn». Du leter litt etter en ny identitet når du havner på en ny hylle i livet. Du leter etter det som er sant og evig, hva det nå er, og du må finne deg selv oppi alt dette.

Albumet «Fortsatt på vei» er likevel ikke ei reinspikka brudd-plate, men vel så mye om å stå midt i livet.

– Mange av sangene, også de om brudd, var skrevet lenge før jeg havnet her. Vi skrev begge sanger i forkant som egentlig handlet om andres brudd som plutselig ble påfallende nære.

Noen sanger er ganske konkrete rundt hans egen situasjon. Andre kretser løsere rundt temaer som å stå på bar bakke og å være på leting.

– Noe sånt som dette tvinger en gjennom hele følelsesregisteret. Men når det verste hadde lagt seg, var det tanker rundt «hva i all verden gjør jeg nå?» som ble det dominerende.

Bråker igjen

Slikt blir det sanger av, både til solodebuten «Fortsatt på vei» og til en oppfølger på et senere tidspunkt. Skanke fikk med seg Magnus Fjelde som produsent og på tangenter, Børge Petersen-Øverleir (Kari Bremnes), Kristoffer Lo (tidligere Highasakite), Kjell Rune Fjeldheim og Bjørnar Sangolt på gitarer og Thomas Gallatin (Darling West/Morten Abel) på trommer.

Sammen har de kombinert Skankes bakgrunn fra viser og americana med rock som kan få tankene til å gå mot Kent og Depeche Mode.

– Jeg har bakgrunn fra blant annet countryband. Dessuten har jeg sunget rolige duetter i nesten ti år. Nå var det herlig å få bråke litt igjen, sier Skanke.

Publisert:
 1. Musikk

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 3. Ber folk slutte med «smitte-shaming»: - Gapestokken ble faktisk avskaffet for mange år siden i Norge

 4. Fine skiforhold i Sirdal, men ekstrem­kulde ødelegger idyllen

 5. Ti sjåfører fikk bot på E39

 6. Mann døde etter å ha fått tre over seg i Gyland