Svensk filmlegende døde av korona

Sveriges statsminister Stefan Löfven kaller avdøde Sven Wollter en av Sveriges mest folkekjære skuespillere, og sier han var dedikert til sine politiske ideal.

Skuespiller Sven Wollter under innspillingen av filmen «Dag för dag» i fjor. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB
  • NTB-TT
Publisert: Publisert:
Sven Wollter sto på landgangen da aktivistene i Ship to Gazas S/V Estelle ankom kaia i Oslo sommeren 2012, før forsøket på å bryte Israels blokade av den palestinske enklaven. Foto: Anette Karlsen / NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Sven Wollter var en av Sveriges største og mest folkekjære skuespillere. Like trofast som han var mot kunsten, var han dedikert til sine politiske idealer. Mine varmeste tanker går i kveld til hans familie og venner, skriver Löfven i en skriftlig uttalelse.

– Wollters bortgang som følge av covid-19 minner oss alle på bryskt vis om alvoret i den pandemien som herjer i landet vårt, fortsetter statsministeren.

Den 86 år gamle skuespilleren døde tirsdag. Sven Wollters datter, Stina Wollter kunngjorde dødsfallet tirsdag ettermiddag på Instagram.

«Grenseløs sorg»

– Det er med grenseløs sorg Sven Wollters familie herved meddeler at han i dag, 10. november, fløy rett inn i lyset som følge av covid og en velbrukt kropp med lunger med kols og emfysem, som ikke orket å holde ut denne siste prøvelsen. Han fikk en avslutning uten smerte, omgitt av alle sine nærmeste. Sven ble 86 år, heter det i innlegget.

Han skal ha dødd i hjembyen Luleå, og Stina Wollter vil takke personalet på intensivavdelingen i byen, skriver Aftonbladet.

Wollter ble født i 1934 i Göteborg. Han har spilt i en lang rekke filmer og fjernsynsserier, fra «Raskens» i 1976 til «Änglagård» i 1992 og «Van Veeteren»-filmene, vist på NRK.

Dramakomedie i 2021

Wollter spiller dessuten hovedrollen i dramakomedien «Dag för dag», med planlagt premiere neste år. Den handler om en husbilreise til en selvmordsklinikk i Sveits.

Wollter har også utgitt to plater, hatt eget radioprogram og skrevet tre romaner. Han var gift tre ganger og hadde til sammen fem barn.

På turné i høst

Wollter skal ha blitt koronasmittet på besøk hos sin sønn i Stockholm i oktober. Han har vært på turné med bandet Nynningen i høst, men de to siste konsertene ble utsatt på ubestemt tid da koronasmitten ble kjent.

– Jeg er 86 år gammel, vet du, så jeg har grunn til å være litt urolig, kommenterte Wollter.

Skuespilleren var også politisk engasjert og mangeårig medlem av det kommunistiske partiet i Sverige. Da han i 1999 fikk livvakter etter drapstrusler fra nynazister, fortalte Wollter at han hadde blitt truet med juling siden 1970-tallet.

I fjor var han blant 171 svenske artister og kulturfolk som krevde boikott av Sveriges deltakelse i Eurovision i Israel.

Publisert:
  1. Film
  2. Musikk

Mest lest akkurat nå

  1. Korvetten AS begjært konkurs

  2. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

  3. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

  4. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

  5. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp

  6. Russisk gass fyrer opp Tyskland