Morten Abel fikk fylkets kulturpris

Morten Abel tildeles Rogaland fylkeskommunes kulturpris for å ha satt Rogaland på kartet i over 30 år. - Nå skal jeg gå hjem å være stolt, sier Abel.

Morten Abel har hatt en lang og suksessfull solo-karriére, samtidig som han har vært frontmann i The September When og Mods i en årrekke. Her får han fylkets kulturpris for å ha puttet Rogaland på kartet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag leder fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal fylkestinget. Der delte hun ut årets kulturpris til Morten Abel.

– Det er rimelig kult å få lov til å dele ut denne prisen i dag, sa Tengesdal under utdelingen.

– Artister av hans kaliber hadde forlatt Rogaland og flyttet til utlandet for lenge siden, men det har ikke han.

– Har aldri funnet noe formel

– Hva skal man si? Dette er stort. Jeg vil takke Stavanger og Rogaland og det lojale publikumet. Nå skal jeg gå hjem å være stolt, sa Abel fra talerstolen.

– Heia Mods!

Abel har hatt mye på tapeten, noe som fylkesordføreren påpekte i sin tale. Musiker, kunstner, klesdesigner, forfatter og helt sikkert mer. Han har heller ingen planer om å gi seg.

– Fortjener du denne prisen?

– Hmm... Mange mener det, men selv mener jeg at jeg kunne ha gjort mer. Men det er den drivkraften, de oppnåelige målene, som jeg tror er viktig for å drive på videre. Jeg har aldri funnet noen formel på ting. Jeg kunne ha laget flere versjoner av «Tore Tang»-låter, men det har jeg jo ikke gjort. Det er viktig å stadig fylle på med inspirasjon og nysgjerrighet. Jeg blir stadig fascinert av verden, og det er jeg glad for, sier Abel.

– Så du er ikke ferdig nå?

– Nei. Nå må jeg jo bevise at jeg fortjener dette.

– Hva blir det neste?

– Festivalsommeren med The September When blir bra, og i høst skal jeg spille inn det neste soloalbumet. Alt er skrevet, men har ingen plan akkurat nå. Det er spennende, men skummelt.

Betydning for hele fylket

Rogaland fylkeskommunes kulturpris skal deles ut til en person som har gjort en langvarig innsats for kulturlivet i fylket. Det legges vekt på om innsatsen til personen har hatt betydning for hele eller større deler av fylket.

– Han er forankret i Rogaland og inspirerer andre på mange forskjellige felt. Derfor fikk han denne prisen, sa Tengesdal fra talerstolen.

Prisen består av en statuett laget av John Th. Josefsen, samt et pengebeløp på 50.000 kroner.

Morten Abel har hatt en lang og suksessfull solo-karriére, samtidig som han har vært frontmann i The September When og Mods i en årrekke. Nå skal han på turné og spille inn soloalbum til høsten.
Morten Abel på talerstolen i fylkestinget. Der takket han musikkmiljøet i Rogaland og det lojale publikumet.

Norges pop-konge

Det er de folkevalgte i regional- og kulturutvalget som vurderer forslagene og bestemmer hvem som skal få prisen.

Her er et utdrag fra begrunnelsen og bakgrunnen for at akkurat Morten Abel får prisen i år:

Årets prisvinner er opprinnelig født og oppvokst i Bodø og familien flyttet til Stavanger da han var 15 år. Det tok imidlertid ikke lang tid før han preget både Rogaland og resten av landet med sin allsidighet og utstråling. Hans person og musikalske virke ble raskt uløselig knyttet til Stavanger og Rogaland.

Årets kulturprisvinner har blitt kalt Norges popkonge, og har satt Rogaland på kartet i over 30 år. Først og fremst på musikkfeltet som musiker, komponist og produsent, men hans kunstneriske ambisjoner, nysgjerrighet og trang til fornyelse har også gjort ham bemerket som forfatter, skuespiller og billedkunstner.

Hvis du kjenner til noen du mener fortjener neste års pris, kan man nominere kandidater gjennom fylkeskommunens nettsider. Fylkesordføreren vil gjerne at folk skal sende inn forslag allerede nå.

Publisert: