Byens beste takos

Nei, du trenger ikke spise triste maisskjell med kjøttdeig på fredagskvelden. Ta i stedet en tur til Tako by Fortou, hvor det meksikanske kjøkkenet feires på aller beste vis, med herlige, fargerike kreasjoner.

Publisert: Publisert:

Tako by Fortou byr på meksikansk-inspirert mat laget av gode, lokale råvarer. Foto: Jon Ingemundsen

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel
Grade: 5 of 6 stars

Finnes det noe bedre enn en skikkelig taco? En myk og lun maistortilla fylt med sprø grønnsaker, nygrillet fisk og sterk salsa? Eller med mørt kjøtt og kremet bønnestuing? Det er i hvert fall ingen grunn til å ende opp med den fornorskede varianten hver helg hvis man har fått smaken på de ekte greiene. Og ønsker man en innføring, er det få om noen her i distriktet som gjøre det like bra som Tako by Fortou i Ryfylkegata.

Foto: Jon Ingemundsen

Som navnet indikerer er dette den nye restauranten til folkene bak det geniale take away-utsalget Fortou ved Tou Scene, et av denne anmelderens klare favoritter. Kjøkkensjef Arnt Skjerve har solid erfaring fra såkalt fine dining, men har altså valgt å heller vie seg til rimelig gatemat, til glede for mange sultne siddiser. Bakgrunnen hans skinner likevel igjennom i de kreasjonene som blir sendt ut fra det åpne kjøkkenet i det kule, industripregede lokalet hvor Tako by Fortou holder til. Her er det høy kvalitet i råvarer, tilberedning og sammensetninger, og resultatet gir så absolutt mersmak.

Lokalene er røffe og stilige, med langbord, små bar-bord og bardisker langs de store vinduene. I skrivende stund kan man velge to smaksmenyer til henholdsvis 299 og 399 kroner. Ellers går det an å sette sammen så mye eller lite man selv vil, og kjøkkenet byr i tillegg til ulike tacos på forskjellig snacks. Her kan man med andre ord godt stikke innom for å ta en drink og litt lett fingermat, eller man kan gå for full pakke.

Perfekt balanse

Vi valgte smaksmeny, og vår trivelige servitør anbefalte å starte med et glass cava. Etter hvert kom første rett, sprøstekt maistortilla (tostada) toppet med avokado, østersblader og tomatsalsa smaksatt med kruttsterk ghost pepper-ekstrakt fra den lokale kvalitetsleverandøren Midsummer hotsauce. En frisk og appetittvekkende start på måltidet. Så fulgte to ulike tacos. Den første besto av kveite-ceviche, sprøstekte kokosflak, avokado, mango og tapiokaperler smaksatt med en soyasaus-basert kraft . Nydelige smaker og perfekt balanse mellom de mange ulike komponentene. Deretter fikk vi en svart tortilla med ørret og frisk ananassalsa og ørretrogn. Minst like god som den forrige. Til disse rettene valgte servitøren en frisk og god surøl fra Lervig, Passion Tang. Den satt som et skudd til den friske, smaksrike maten.

Man har også lagt inn en slags ekvivalent til den klassiske hvileretten, en slush med lime og hylleblomst, toppet med en dæsj tequila. En slags margarita der, altså. Veldig god og frisk.

Avhengighetsskapende

Den siste tacoen var en umamibombe med svart bønnestuing, ragu av oksekjake, grillet ytrefilet av okse, syltet løk og nok en ingrediens fra nabolaget: Stavanger ysteris berømte blåmuggost Fønix. Dette er den typen mat man kan bli avhengig av. En frisk og sødmefull cinsault fra Sør-Afrika hamlet godt opp med denne retten.

Så var det bare desserten igjen. Vi var begynt å bli behagelig mette, men hadde nok klart en taco til. Men igjen, dette gildet kostet denne kvelden 450 kroner, og er nå satt ned til 399, noe som jo strengt tatt ikke er all verden, kvaliteten tatt i betraktning. Desserten var i alle tilfeller helt vidunderlig: En luftig og passe fet churro toppet med sjokoladeganache og fløyelsmyk pasjonsfrukt-iskrem. Det var rett før noen av oss måtte be om å få en ekstra porsjon.

Det var travelt i restauranten denne kvelden. Lokalet var så godt som fullsatt gjennom hele vårt besøk. Dette førte til litt ventetid, men ikke mer enn at det var helt til å leve med, spesielt siden vår oppmerksomme servitør orienterte om at det var litt mye å gjøre. Stemningen var så god og avslappet at det bare var en glede å sitte der og se på livet og nippe til et glass.

Prisen på den største smaksmenyen er som sagt satt litt ned i løpet av de siste dagene, så man kommer en hundrelapp billigere fra det hvis man er to personer og skal bestille det samme som vi hadde. Vår regning kom på i underkant av 1500 kroner, for full pakke, fire glass vin og to sterkøl. Det er det så absolutt verd. Kom dere til østre bydel, folkens. Dette er et av de mest spennende stedene i byen akkurat nå.

Publisert:
 1. Helt greit på Hauen

 2. Denne nykommeren er blant byens aller beste spisesteder

 3. «ReNaa i nye, lekre omgivelser byr på en unik restaurantopplevelse, et minne for livet»

 4. Anonym Michelin-inspektør: Slik jobber vi og slik unngår vi å bli avslørt

 5. «Café Sting er et veldig bra utested, men noe mat-tempel er det ikke»

 6. Nykommer lever ikke opp til egne ambisjoner

 1. Spise ute
 2. Restaurant
 3. Restaurantanmeldelse
 4. Anmeldelse