- Amanda fortsatt viktigst

— Det vil ta mange år før Kanonprisen blir like viktig som Amanda, sier regissør Stian Kristiansen til Aftenbladet.

 • Dan Tagesen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

— Hvis du skal selge en dvd er det ingen tvil om at «Amanda-pris for beste film» selger bedre enn «Kanonpris for beste film». Amanda-prisen er jo godt innarbeidet gjennom 15 år, og det er langt fram til at Kanonprisen blir like viktig, sier Stian Kristiansen, regissøren som laget «Mannen som elsket Yngve».

Etter utdelingen av Kanonprisen på Kosmorama-festivalen i Trondheim i begynnelsen av mars har vi fått en debatt om hvorvidt Kanonprisen i løpet av kort tid er blitt en alvorlig utfordrer for Amanda. Og enkelte kritikere ønsker også at Amanda-utdelingen på filmfestivalen i Haugesund må få et mer filmfaglig preg.

Aftenbladet har bedt to regissører - Stian Kristiansen og Arild Østin Ommundsen, og en skuespiller - Pål Sverre Valheim Hagen - fra Rogaland om å kommentere debatten.

 • Jeg skjønner ikke helt vitsen med denne debatten. Det er to ulike festivaler som lever godt ved siden av hverandre, sier Stian Kristiansen, og fortsetter:
 • Kanonprisen stemmes fram av alle medlemmer i filmens fagforbund, mens Amanda opererer med fagjuryer. Kanonprisen følger kalenderåret, Amanda skoleåret, poengterer han.

KJOLER: Stian Kristiansen et imidlertid kritisk til showet rundt utdelingen av Amanda-prisen.

 • Slik utdelingen foregår nå, betyr det mer hvilke kjoler de nominerte har på seg enn hvilken film de representerer, og det er en utvikling jeg misliker, sier han.

Under utdelingen av Amanda-prisene i fjor tok som kjent «Mannen som elsket Yngve» fire priser. Kristiansen fikk også Kanonprisen i klassen beste regi for denne filmen.

STAS: Arild Østin Ommundsen, som kommer med «Rottenetter» på kino på sensommeren, sier også at det er må være rom for begge filmprisene.

 • Å få Amanda eller Kanon er bare to ulike former for stas, som han uttrykker det.
 • Men jeg kan forstå at vinnerne av enkelte fagpriser, for eksempel klipper, synes det er ekstra kjekt at andre på dette fagfeltet har stemt fram han eller henne, sier han. Ommundsen sier også at det uansett er kjekt for en filmskaper å få en pris.
 • For min del hadde det stor betydning at «Før solen står opp» ble kåret til beste film på kortfilmfestivalen i Grimstad for ti år siden.

Ommundsen har også laget spillefilmene «Mongoland» og «Monstertorsdag».

VINNER: Skuespilleren Pål Sverre Valheim Hagen fikk Kanonpris som beste mannlige skuespiller i «De usynlige», men synes også det er søkt å sette de to filmprisene opp mot hverandre.

 • Som prisvinner kan jeg bare snakke om Kanonprisen, og jeg synes det er ekstra fint å få en pris som er stemt fram av kolleger, sier han.

Valheim Hagen sier videre at for at en avstemningsordning som på Kanonprisen skal bli rettferdig, kreves det at medlemmene har sett alle nominerte filmer. Her kan det ligge en svakhet ved systemet, mener han.

Publisert:
 1. Film

Mest lest akkurat nå

 1. – Veldig lite igjen til Lyse og eierne etter at staten har tatt meste­parten av inn­tektene

 2. Sjefens hyllest til Thors­tvedt: – Den mest kom­plette spilleren i Bel­gia

 3. Mistenker nå at alle med inn­reise som er smittet, har omi­kron-varianten

 4. Verdens største sjakk­brett kan havne i Stav­anger sent­rum

 5. Norges største turnering av sitt slag

 6. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben