De unge debutanters Vestland

Årets Vestlands— utstilling er preget av debutanter; 18 av 25 kunstnere er med for første gang. 115 søkte om å bli antatt.

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

KUNST I VEST: Tallet på kunstnere som vil delta på Vestlandsutstillingen har sunket, sakte, men sikkert de siste årene. For tre år siden prøvde 203 seg, året etter 193, i fjor 143, og i år 115. Debutantene har alltid hatt en viktig plass på Vestlandsutstillingen, som de andre landsdelsutstillingene, og Høstutstillingen i Oslo. Dette er utstillinger med en jury, eller kuratorer, hvor ikke alle slipper igjennom. Det er gjevt å bli godkjent.

— Fint med mange debutanter, sier kunstneren Susanne Christensen, danske bosatt i Sandnes.

Hun er en av de 25 kunstnere som deltar på årets utstilling, men er langt noen fra debutant. Christensen kan ikke huske hvor mange ganger hun har vært med, men har også opplevd å bli refusert.

Christensen er ikke særlig begeistret for at Vestlandsutstillingen framstilles som de unge kunstneres utstilling. Kunst hever seg over alder, mener hun.

11 av de 25 antatte kunstnerne er født på 1970-tallet, åtte i 1960-årene, fem på 50-tallet. Kunstnere regnes som unge fram til de kommer i 40-årene.

Paul Meldahl fra Sauda er debutant og 51 år gammel. Han mangler dessuten kunstutdannelse på universitetsnivå, og representerer dermed en helt annen bakgrunn enn det store flertall av deltakerne på utstillingen.

Meldahl er geofysiker og forsker i Statoil i Stavanger, men har malt bilder på fritiden i en årrekke. Og blitt veiledet av kunstneren Lars Falck-Jørgensen.

 • Nå føler jeg at jeg er sluppet inn i varmen. Dette betyr enormt mye, sier den fornøyde debutanten.

De andre debutantene med tilknytning til Rogaland på årets Vestlandsutstilling, er Ingeborg Kvame, Hjelmeland/Stavanger; Mona Orstad Hansen, Stavanger/Berlin; Margrete Vistnes, Bryne/Randaberg; og Arne Rygg, Randaberg/Bergen.

Magne Augestad er 68 år gammel og eldste kunstner på årets Vestlandsutstilling. Han er fra Oslo, men bor i Sandnes.

Ellers deltar også: Siri Ekker Svendsen, Helge Skodvin, Rita Marhaug, Jannecke K. Heien, Åse Løvgren, Rasmus Brinch, Andrea Sunder-Plassmann, Grethe Unstad, Jens Hauge, Silje Solvi, Christian Bermudez og Kristoffer Nilsen, Jon H. Glomås, Hilde Jørgensen og Kristin Tårnesvik, Sverre Strandberg, Are Hauffen og Jorann Abusland.

Vestlandsutstillingen åpner i Sunnfjord Kunstlag i Førde 5.februar. Den kommer til Haugesund Kunstforening 10. april og Stavanger Kunstforening 8. mai

eli.naesheim@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fem rekkehus totalskadd

 2. – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 3. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 4. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 5. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 6. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet