Hva er fildeling?

<p> Når man hører ordet &laquo;fildeling&raquo;, tenker de fleste på ulovlig nedlasting av film og musikk. Men fenomenet hadde et helt annet mål for øye da det ble lansert.</p>

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Hva er egentlig fildeling?

Sosiolog og forsker Hendrik Storstein Spilker ved NTNU har gjennom en undersøkelse blant annet forsøkt å kartlegge hvor vanlig det er å laste ned musikk og film fra internett, både på lovlig og ulovlig vis.

I tillegg til å se på fildeling som fenomen, har han satt seg inn i historien til den omstridte teknologien.

— Det første fildelingsnettverket het SETI (Search for extra-terrestorial intelligence), og poenget med det, var å utføre statistiske og matematiske beregninger for å registrere eventuelle UFO-er.

  • Fant de noen?
  • Det vet jeg ikke. Men det ble i hvert fall starten for fildelingsnettverkene slik vi kjenner dem i dag.

Spilker karakteriserer fildelingsnettverkene som teknologier med et betydelig demokratiserende potensial, siden de ikke har noen sentral instans, men kalles peer-to-peer-nettverk, oversatt likemann-til-likemann.

  • Hvordan virker det egentlig?
  • Prinsippet er at man deler ubenyttet datamaskinkraft med andre maskiner. Når vi jobber med hver vår pc, bruker vi minimalt av maskinens kapasitet, kanskje bare et par prosent. Så var det noen som fant på at man kunne lage en superdatamaskin ved å koble tusener av ulike datamaskiner sammen og utnytte denne kapasiteten. Slik oppstår et fildelingsnettverk, avslutter Storstein Spilker.

kine.hult@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

  2. – Nye Ruten blir en flott samlingsplass

  3. Mark Zuckerberg vil at vi skal legge mobil­telefonen og pc-en ned i kjelleren ved kassett­spilleren og plate­spilleren

  4. Elleville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

  5. Bedrageritiltalt Ap-politiker fra Rogaland: – Jeg har dummet meg ut

  6. FHI: Denne vaksinen beskytter best