Kjetil Finne i galleri og på nettet

Kjetil Finne var den første kunstneren som takket ja til det nye nettgalleriet. Lørdag åpner utstillingen.

Snart i mål. Kjetil Finne forteller at han har vært i en boble i lang tid nå før utstillingen. Bare ham og bildene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sunderø Gallery har formelt sett adresse Bryne, men planlegger flere utstillinger i Skur 2 i Stavanger også etter at den med Kjetil Finne er pakket ned. Dette er et nettbasert galleri, med konkrete planer om pop-ups, det vil si fysisk tilstedeværelse, opptil flere ganger årlig. Både Oslo og Berlin er aktuelle.

Galleriet har store ambisjoner, nettet er internasjonalt, og de har allerede nå sett at folk spredt over hele verden har tatt en kikk på siden deres. Alt er i startgropen, men dette er en seriøs satsing fra de involverte.

De smiler bredt, både styreleder Ellen S. Espedal, daglig leder Karin Sunderø og kunstneren Kjetil Finne. Lørdag åpner utstillingen.
Les også

Kunstsalg på nettet? Ikke foreløpig

40 kunstnere minst to jobber

Det er meningen at både daglig leder Karin Sunderø og styreleder Ellen S. Espedal, mor og datter, skal leve av gallerivirksomheten. Rundt 40 kunstnere er allerede knyttet til galleriet, flere av dem holder til i Stavanger-distriktet. Som Kjetil Finne.

«Konstruerte minner II», grafitt, tusj og gouache på papir.

Han har vært i kontakt med nærmere 70 private gallerier i løpet av vel 40 år som kunstner. Rundt 25 av galleriene har representert ham. Det gjorde også Galleri Gann, hvor han hadde flere utstillinger. Han har ikke stilt ut etter at han hadde sin siste nettopp i dette galleriet for fire år siden.

– Synd at det flotte galleriet i Sandnes valgte å avvikle, sier Finne, som nå overlater alt salg av nyere arbeider til det internasjonale markedet, via nettet og Sunderø Gallery. Utstillingen i Skur 2 vises både i galleriet, samtidig som de 44 arbeidene også legges ut på nettet.

– Litt av en kraftanstrengelse, sier kunstneren nå, når bildene henger der, ferdig innrammet. Han er blitt 65 år og er ikke lenger interessert i å produsere én separatutstilling årlig. Han kunne, men det ville ha blitt mange gjentakelser.

«Amy II»,grafitt, tusj, hvitt kull og goache på papir.

– Det er blitt tyngre å jobbe i atelieret og jeg er mer kritisk, hiver oftere underveis i prosessen. Samtidig som jeg er mye bedre nå, jeg tør å gå videre, forklares det.

Bildene i Skur 2 består av minner på papir. Minner som nødvendigvis ikke er kunstnerens, eller andres, men ett eller annet skjøvet langt tilbake i en surrealistisk underbevissthet.

Kunst på nettet

Daglig leder Karin Sunderø, styreleder Ellen S. Espedal og kunstneren Kjetil Finne er alle ivrige etter å framsnakke nettets fortreffeligheter også når det gjelder kunstsalg.

Men kunstkurator Sunderø må innrømme at om de avfotograferte kunstverkene på nettet er aldri så godt gjengitt, får ikke publikum helheten. Folk ser ett og ett bilde, de er ikke fysisk til stede i gallerirommet.

– Vi bygger noe lokalt, men har også friheten til å ikke være lokale, så jeg sier ja takk til begge deler, både utstillinger og nettsalg, kommenterer Ellen S. Espedal, som påpeker at verden er i endring, de yngre trekkes mot nettet. Så langt er tegneseriekunsten bestselgeren deres.

Mens daglig leder Karin Sunderø mener det er viktig å vite at kjøpsloven gjelder også for handel av kunst på nettet. Er ikke bildet det du trodde det var, kan du sende det tilbake.

«MouStache I» blyant, tusj,og gouache på papir.

Billigere i drift

– Dere minimerer de faste utgiftene og selger effektivt. Og kan konkurrere ut andre lokale gallerier?

– Jo flere kvalitetsgallerier, jo viktigere blir Stavanger som kunstby. Publikum vil også tjene på et slikt mangfold, sier Karin Sunderø.

Sunderø Gallery, eller Sundero Gallery som det heter på nettet, er for lengst oppdaget av kunstnerne, lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Der har vært mange forespørsler om å få selge egen kunst via nettgalleriet.

– Vi kunne ha valgt oss masse lettsolgt kunst, men det er ikke slik det skal fungere, forklarer Sunderø.

Publisert: