- Fikk sjokk da jeg fikk prisen

Bryne-mannen Peter Franziskus Strassegger fikk sjokk da han åpnet brevet som fortalte at han var tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for 2012.

Publisert: Publisert:

Peter Franziskus Strassegger, som flyttet fra Graz i Østerrike til Bryne som 12-åring, ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris søndag. Foto: Fredrik Gulseth

— Jeg fikk vite om dette gjennom et brev for noen uker siden. Jeg fikk sjokk og hadde aldri regnet med dette, sier Peter Franziskus Strassegger til Aftenbladet. 28-åringen ble tildelt den prestisjetunge prisen på årsmøtet til Den norske Forfatterforening i dag, søndag. Prisen er verdt 60.000 kroner.

— Jeg er utrolig glad for denne prisen, og det er gøy å få anerkjennelse fra andre, sier Strassegger, som debuterte med romanen «Stasia» i fjor høst.

I begrunnelsen fra juryen heter det: Med «Stasia» har vi fått en roman som på sin særegne måte lar ytre og indre realiteter gli over i hverandre, og der det tilbakeholdne språket åpner en undertekst i leseren som lever videre lenge etter at man har lagt boken fra seg. Derfor ser vi da også med forventning fram til nye bøker fra forfatteren av denne romanen, og det er en glede å utnevne Peter Franziskus Strassegger til mottaker av Tarjei Vesaas' debutantpris for 2012.

Tidligere har forfattere som Tore Renberg, Jan Erik Vold, Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen fått prisen, som ble opprettet av Vesaas i 1964. — Jeg kjenner jo på presset når jeg vet hvem som har fått prisen tidligere. Mange av dem er svært gode forfattere som har gjort det godt etterpå også. Det er mye å leve opp til, sier Strassegger.

Les også

Brynebu romandebuterer

Han er født i Østerrike og oppvokst på Bryne, men bor nå i Oslo, hvor han jobber i fulltidsstilling som psykolog på Akershus Sykehus.— Det blir mye skriving i helgene. Det blir travelt og krever struktur. Nå gleder jeg meg bare til å fortsette å skrive, sier Strassegger.

En annen Bryne-mann, Nils Henrik Smith, ble for fem år siden tildelt samme pris for sin debutroman, «Manhattan Skyline», fra 2007.

Publisert: