Velspilt og vemodig kjærlighetsfilm

«Supernova» er en rolig og følsom film om hvordan det påvirker parforholdet når den ene parten blir rammet av demens.

Colin Firth og Stanley Tucci spiller hovedrollene i «Supernova», som handler om hvordan et i utgangspunktet lykkelig par takler det når en av dem blir dement.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:

Supernova

Skuespillere: Colin Firth, Stanley Tucci, Sarah Woodward. Sjanger: Drama. Regi: Harry Macqueen. Nasjonalitet: USA. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Grade: 4 out of 6

Gode skuespillere får en ganske forutsigbar historie til å fungere riktig så bra i «Supernova». Hovedpersonene er det godt voksne paret Sam (Colin Firth) og Tusker (Stanley Tucci). De legger ut på høstferie på den engelske landsbygda i en gammel bobil, og det hele starter med en gjenkjennelig og fornøyelig diskusjon om kjøreferdigheter og evner til å lese kart og tolke instrukser fra GPSen. Vi forstår raskt at dette er et oppegående og harmonisk par, med gjensidig respekt og kjærlighet til hverandre, som ikke er spesielt opptatt av materielle verdier, men desto mer av de gode samtalene de har sammen.

Men idyllen holder sakte, men sikkert på å bli brutt. Tusker er i ferd med å forsvinne inn i demens, og han blir dårligere og dårligere for hver dag som går, både kognitivt og motorisk.

Det blir etter hvert klart at Sam og Tusker har et og annet usnakket seg imellom, og litt ulike grunner til å legge ut på denne kjøreturen, hvor de benytter anledningen til å treffe venner og familie. Der den ene ser på det som en mimretur, har den andre nok heller tenkt på det som en avskjed.

De siste årene har det ikke akkurat manglet filmer med lignende tematikk, og man kan vanskelig si at regissør Harry Macqueen driver med nybrottsarbeid i denne filmen. Den er likevel en vakkert og medrivende fortelling om noe veldig mange vil kunne kjenne seg igjen i. Den legger også opp til en del filosofiske og etiske betraktninger som har det med å oppstå når en persons bevissthet gradvis svekkes gjennom demenssykdom. Når i forløpet slutter personen å være seg selv? Og hvor mye skal vedkommende selv få bestemme om hvordan resten av livet skal bli? Det er ingen lette svar på disse spørsmålene. Macqueen behandler dem på en åpen måte og lar oss få et godt og hjerteskjærende innblikk i dilemmaene de sentrale personene står i.

Publisert:

Film- og tv-anmeldelser

 1. Den eldste Egersund-cowboyen: Et stille og fint portrett

 2. Går det an å teikna ein doku­mentar­film om Taliban? Absolutt!

 3. Burde vært bedre

 4. Dersom Aksel Lund Svindal hadde stilt til valg, kunne han tatt over landet på et kvarter

 5. Det er lett å forstå hvorfor hun vant prisen for beste skuespiller i Cannes

 6. Kan man forelske seg i en robot? Denne filmen prøver å svare på det

 1. Film- og tv-anmeldelser
 2. Anmeldelse
 3. Filmanmeldelse