Kvinnelig drittsekk i flatterende lys

Juliette Binoche spiller et ufyselig kvinnfolk i en film som på en merkelig måte prøver å skildre det romantiske ved en nettsvindel.

Publisert: Publisert:

Juliette Binoche spiller en 50-åring som oppretter en falsk Facebook-profil for å spionere på en tidligere elsker i «Forført».

 • Kine Hult
  Journalist

Forført

Sjanger: Drama. Skuespillere: Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil. Regi: Safy Nebbou. Frankrike, 2019. Lengde: 1 t. 42 min. Aldersgrense: 9 år.

Grade: 4 of 6 stars

«Kjærlighet i verdensvevens tid» står det i reklameomtalen av denne filmen. Mon det. Det hadde vært interessant å vite hvordan de ville karakterisert en film som handler om at en 50 år gammel mann oppretter en falsk profil på Facebook og lurer en 24 år gammel kvinne til å ha cyber- og telefonsex. Kanskje ikke like «romantisk»?

I «Forført» er det imidlertid en forsmådd kvinne, 50 år gamle Claire (Juliette Binoche) som oppretter en falsk profil i sosiale medier, for å spionere på en sporadisk elsker som ikke ser ut til å være så veldig interessert i henne. Hun oppsøker en av hans nære kompiser på Facebook, begynner å chatte, sender ham bilder og video av en ung og vakker kvinne som altså ikke er henne selv. Etter hvert begynner de også å snakke sammen i telefonen, og blir forelsket i hverandre. Samtalene blir mer og mer intime og intense, og presset fra mannen om å møtes i virkeligheten blir stadig sterkere. Men forholdet er selvsagt dødfødt, siden det baserer seg på grunnleggende uærlighet fra hennes side.

Regissør Safy Nebbou klipper kyndig fram og tilbake i tid, slik at historien fortelles gjennom Claires samtaler med en psykolog. Det bidrar til å sette hovedpersonen i et mer flatterende lys enn hun fortjener. Binoche gjør virkelig en utmerket jobb med å formidle historien til den plagede kvinnen, som altså har gjort noen moralsk dårlige valg for så surre seg mer og mer fast i det edderkoppnettet hun selv har spunnet.

Det er egentlig litt vanskelig å forstå hva filmen forsøker å fortelle oss. Skal den gi et slags menneskelig ansikt til de anonyme nett-svindlerne vi ellers bare leser om på krim-sidene i avisen? Vil den vise oss hvor vanskelig det er å oppleve at ens ungdoms skjønnhet er i ferd med å falme? Hvor vanskelig det er å finne seg en ny kjæreste når man er halvveis i livet? Eller prøver den å si noe om hvordan dating har endret seg etter at vi fikk internett?

Det er jammen ikke godt å si. Men alle disse sporene føles på sett og vis overflødige, for dette er ingen romantisk historie om umulig kjærlighet. Den handler om lureri som kan få fatale følger for den det rammer, selv om skurken altså er en i utgangspunktet likanes person.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tegnell tar selvkritikk

 2. «Firerbanden» har fått permitteringsvarsel

 3. 16-åringen stupte med hendene over hodet

 4. Ordføreren vil lage sjau

 5. – Flyet har vore fantastisk å flyga

 6. – Vi ønsker ikke at politikerne våre er en del av en lønnsadel

 1. Filmanmeldelse
 2. Anmeldelse