De godt voksne fyller foredragssalene

Folk går fortsatt på foredrag. Men arrangørene ønsker seg et yngre publikum. Bortsett fra Pensjonistuniversitetet.

Fra åpningen av Alfred Hauge-året i 2015.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er umulig å være bombastisk, og egentlig er det fantastisk at besøkstallene er så stabile som de er. Men inntrykket er at flere av oss setter seg ned i en foredragssal for å lytte og lære. En økning som ikke bare kan forklares med at tallet på pensjonister er økende.

- Etter at vi ble ferdig med å innrede første etasje på Sølvberget for to år siden har besøket gått opp, opplyser eksempelvis Dorthe Stamrud, som er rådgiver på Stavanger kulturhus.

Bokpraten på Sølvberget ble lansert i 2007 og trekker stadig flere publikummere. På årets første prat, hvor forfatter og spaltist Sven Egil Omdal snakket om Donald Trump og USA, kunne han ha fylt to store kinosaler. Men der var bare plass til i overkant av 400.

Dorthe Stamrud forteller at det siste året har der kommet stadig flere yngre, også flere menn, på bokpratene. Kanskje de er arbeidsledige, undrer hun. Og bemerker at de eldre uansett er i overvekt på disse formiddagssamlingene. På Litteraturkveldene kommer et litt annet publikum, selv om forfatteren kan være den samme.

"Den norske folkesjela" er tema for bokpraten på Sølvberget 16. februar. Her illustrert med et eksempel, nemlig en mett og irritert Ola Nordmann. Roar Hagen sin tegning er fra Stortingsvalget i 1997.

Sølvberget har også foredragsserien "Global morgen" med muligheter til å kjøpe frokost fra klokken 8 av. Også her flest godt voksne, men også folk som egentlig er på vei til jobben. De inviterte skoleklassene gjør at besøket gjerne ligger på rundt 200. Og at gjennomsnittsalderen går ned.

Smalt og akademisk

Temaene som blir tatt opp i Arkeologisk museums tirsdagsforedrag er oftest ganske smale og akademiske. Men tilbudet har eksistert i rundt 25 år og besøket ligger stabilt på 50-70 personer. Innimellom opp mot 100.

Foredrag på Arkeologisk museum i 2014. Klimaforsker Eystein Jansen snakket for et lite, men lydhørt publikum. Temaet var FN sin klimarapport.

- Det kommer ikke mange småbarnsforeldre på våre tirsdagsforedrag, de er jo opptatt på kveldstid. Men vi har noen studenter, i tillegg til de godt voksne, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Nordahl Næss ved Arkeologisk museum.

Arbeidet med å synliggjøre Lagård gravlund som kulturhistorisk gravlund begynte i 2008. Her har blant annet familien Bergesen sitt gravsted. Dette vil kanskje bli nevnt når Hans Eyvind Næss skal foredra om Lagård i Byhistorisk Forening i mai.

Byhistorisk Forening i Stavanger hadde 25-årsjubileum i fjor og har aldri hatt så mange medlemmer som nå, det er 625 av dem. Deres forelesninger er lagt til Arkeologisk museum, i de samme lokalene hvor museet har tirsdagsforedrag. Men de byhistoriske samlingene trekker flere tilhørere, vanligvis pluss minus 100, av og til opp mot 360 mennesker.

- Og alt for få unge, bemerker foreningens leder Harald Sig. Pedersen, som sier så at folk må visst komme afp-alderen før de blir interessert i historie.

- Kanskje de yngre ikke vil sitte stille og lytte i en sal?

- Det kan være noe med det, men foredragsformen er jo spennende, sier Pedersen.

Foredragene i Byhistorisk Forening pleier å vare en time og et kvarter. Der er alltid spørsmål fra salen, dette er en kunnskapsrik forsamling, hevder lederen.

To timers seanse

Også Knud Helliesen, som er leder i Pensjonistuniversitet i Stavanger, skryter av sitt oppegående, spørrelystne publikum. Her klarer de å holde på folk i over to timer, inklusive en kaffepause.

Tidligere avdelingsoverlege Leik Woie er nå pensjonist og bruker tiden blant annet til en doktorgrad i medisin. Og å snakke om Hjertelaget i Pensjonistuniversitet i Stavanger. Det skjer i mai måned.

Pensjonistuniversitet i Stavanger startet i 1998 og har 390 medlemmer. På fjorårets forelesninger var der 240 publikummere i snitt, noen færre enn i 2015.

For ett års tid siden flyttet pensjonistene sine foredrag til Sølvberget. Det betydde også endring av den faste dagen til onsdag, noe som skapte problemer for enkelte medlemmene.

- Har dere merket konkurransen, på Sølvberget er der jo en rekke andre forelesninger både på dagtid og om kvelden?

- Nei, vi er ikke utkonkurrert. Det var Sølvberget som ville at vi skulle flytte fra Folkets Hus til kulturhuset, forteller Helliesen, og legger til at det sosiale er også viktig i denne sammenhengen. Å treffe kjente og ta en kopp kaffe.

Pensjonistuniversitet er et forum for pensjonister og andre over 60 år. Dermed anses ikke de godt voksne som et problem.

Mens eksempelvis litteraturhuset KåKå, Kverulantkatedralen, er blant arrangørene som ønsker en lavere gjennomsnittsalder blant publikum. KåKå er nykommeren som åpnet i 2014, og viser at der er plass til flere aktører som inivterer til foredrag. Besøket varierer også her, men har uansett ikke ført til færre besøkende totalt sett.

Oversikten viser noe av det som planlegges i år. Men der kan bli endringer, så sjekk arrangøren før du tar turen.

Les også

 1. Kunstprofessoren folk lytter til

 2. Foredrag gammeldags? Absolutt ikke!

Publisert:
 1. Arkeologisk museum
 2. Stavanger kulturhus
 3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 3. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 4. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 5. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 6. Nå skal foreldrene til Vegard få si sin mening