Mann stormet scenen og rappet mikrofonen til britiske SuRie

For tredje gang i Eurovisionhistorien klarte en «scenestormer» å komme seg på scenen under finalen. Denne gangen gikk det utover det britiske bidraget.

Her skjer det som ikke skal skje. En mann kommer løpende opp på scenen og rapper mikrofonen til britiske SuRie.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Akkurat i det den britiske artisten SuRie var i gang med sin fremføring av låten «Storm», ble hun overrumplet av en mannsperson som kom stormende opp på scenen. Før sikkerhetsfolkene klarte å få tak i ham, klarte vedkommende å rive mikrofonen ut av hendene hennes.

Dette er ikke første gang noe sånt skjer. Under fjorårets finale skjedde noe lignende. Mens 2016-vinner Jamala var på scenen i pausen, spratt en mannsperson opp på scenen med det australske flagget rundt skuldrene og viste rumpa.

– Svært pinlig

For arrangøren av årets finale er dette utvilsomt svært pinlig, om mulig verre i år enn tidligere.

– Det er en sikkerhetsskandale at dette er mulig. Det er nemlig masse sikkerhets-mennesker her, sier Morten Thomassen, president i den norske Melodi Grand Prix-klubben.

Ifølge BBC skal mannen som kom opp på scenen, ha ropt «Nazis of the UK media, we demand freedom» - «nazier i britiske medier, vi krever frihet».

Den europeiske kringkastingsunionen skriver i en pressemelding at mannen som stormet scenen, er tatt hånd om av politiet. De meldte også at SuRie var blitt tilbudt å fremføre nummeret sitt på nytt helt til slutt.

Den britiske artisten og hennes team var imidlertid så fornøyd med fremførelsen at de takket nei til dette.

– Det er det en god grunn til, tipper jeg. De satser på de sympatistemmene de kan få etter dette stuntet. Hadde de gjennomført låten på nytt, ville det blitt veldig klart hvor svak den låten egentlig er, sa William Lee Adams, grunnlegger og redaktør av Wiwibloggs.com, verdens største nettsted for eurovisionfans med 2,8 millioner følgere.

Han karakteriserer det som en skandale at den Europeiske kringkastingsunionen, EBU, ikke har lært av de to tidligere tilfellene.

– De har ikke lært leksen sin etter det som skjedde tidligere. En ting er at de utsetter artistene for en fare, men vedkommende artist får også hele fremførelsen sin ødelagt. Og ikke minst de 7–8 landene som følger etter. Det var ikke en journalist som fulgte med på de landene, alle var opptatt av skandalen, sier Lee Adams.

Samtidig førte stuntet til at Storbritannia gjorde et byks på oddslistene, fra 22 til sjetteplass etter at mannen stormet scenen.

Britiske medier melder at artisten taklet opptrinnet bra.

Fikk mye ros

– Da engelske Surie kom til green-room kom mange artister bort til henne og ga henne klemmer, forteller Morten Thomassen.

Under den internasjonale finalen i Telenor Arena i 2010 lurte den kjente «Streakeren» Jimmy Jump seg opp på scenen under Spanias bidrag, «Algo Pequeñito».

– Jeg ble ganske redd. Det var helt ute av mitt hode at noen skulle ta seg opp på scenen. Jeg ble redd for at han kunne komme til å skade noen. Da jeg etter hvert skjønte at han var ufarlig, så ble jeg bare mektig irritert, sa Jon Ola Sand til Aftenposten etter den episoden. Den gang var han sjef for den norske finalen. I dag er han toppsjef for Eurovision Song Contest i EBU.

Jimmy Jump i Telenor Arena

Da den spanske artisten Daniel Diges fremførte Algo Pequenito for andre gang, etter at alle de andre numrene var gjennomført, var det første gang at et land fikk opptre på nytt siden Eurovision startet opp i 1958.

Publisert: