Sina (13) fra Randaberg kortfilmdebuterte i Haugesund

«Hvalagapet» var en av fem kortfilmer fra Rogaland som ble vist på Den norske filmfestivalens første dag. - Det betyr mye å bli vist her, sier Elisabeth Dahl i Filmkraft.

Publisert: Publisert:

Skuespiller Sina Håland, til venstre, og regissør Liss-Anett Steinskog var godt fornøyde etter premierevisningen på kortfilmen «Hvalagapet» i Haugesund lørdag. Foto: Lars Idar Waage/Filmkraft

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

HAUGESUND: For første gang hadde det regionale filmsenteret Filmkraft Rogaland en egen programpost for kortfilm under Filmfestivalen i Haugesund. Under fanen «Kort fra Rogaland» ble det vist tre kortfilmer og to musikkvideoer fra vårt distrikt.

– Jeg håper at vi kan gjøre dette til en årlig begivenhet. Bakgrunnen er at filmbransjen i vårt distrikt er i sterk vekst, og nå produseres det såpass mye kortfilm at det er realistisk å tenke at vi vil kunne sette sammen et program her hvert år, sier daglig leder Elisabeth Dahl i Filmkraft Rogaland.

– Det betyr mye for filmproduksjonsmiljøet å få vist seg fram her. Visningsmarkedet for kortfilm er lite, men her møter man et stort publikum, legger hun til.

«Carl Lange» var blant kortfilmene som ble vist i Haugesund lørdag. Her er hovedrolleinnehaver Cato Skimten Storengen fotografert under innspillingen i vinter. Foto: Jan Inge Haga

Ung debutant

Filmene som ble vist var «Carl Lange» av Alexander Gudmestad, Janove Ottesens musikkvideo «Et hjerte som sloss» av Knut Robberstad, Bvis’ musikkvideo «Svart gull» av Stian Dale, «Spor i universet av Odveig Klyve og Alexander Kristiansen og altså «Hvalagapet» av debutanten Liss-Anett Steinskog. Sistnevnte handler om en 12 år gammel jentes første møte med store følelser. Hovedrolleinnehaveren er 13 åringen Sina Håland fra Randaberg, og under visningen i Haugesund lørdag fikk hun se filmen for første gang.

– Det var ganske rart å se meg selv. Og det var rart å se hva de hadde fått til med filmen. Det var ikke helt som jeg trodde det skulle bli, sier Sina Håland og smiler bredt. Hvis det har vært noen premierenerver inne i bildet, er de godt skjult.

Liss-Anett Steinskog har både skrevet manus og regissert filmen. Tittelen henspiller på en bunkers i Randaberg, et sted hvor en del av handlingen i filmen finner sted.

– Jeg hadde lyst til å skrive en historie om å vokse opp i Randaberg. Hvalagapet er noe de fleste har et forhold til, sier Steinskog, og røper at dette antakelig ikke blir siste gang hun lager film fra hjemkommunen.

I «Spor i universet» skildrer skuespiller Karin Hodne et kjærlighetsforhold fra begynnelse til slutt.

«Flying start»

Også «Spor i universet» ble vist for første gang i Haugesund lørdag. Ifølge regissør Alexander Kristiansen betyr det mye for filmens anerkjennelse å bli vist på Den norske filmfestivalen.

– Det gir en flying start å være her. At noen vil vise filmen vår i Haugesund gir en inspirasjon for det arbeidet vi gjør, sier Kristiansen.

Han har regissert filmen sammen med forfatter Odveig Klyve.

– Jeg hadde ideen til filmen, og kontaktet Odveig og spurte om hun ville skrive manuset. Etter en meget kort betenkningstid takket hun ja, og hun har vært utrolig god å jobbe sammen med. En del forfattere kan være veldig bombastiske og insistere på at alt skal være akkurat slik de har sett for seg, mens Odveig er åpen for innspill. Hun er fantastisk å jobbe sammen med, og klarte å formulere manuset akkurat slik jeg ville ha det, sier Kristiansen.

Også Ivar Aase, som har produsert «Carl Lange», synes det er veldig gøy å bli invitert til Haugesund. Filmen ble vist for første gang under kortfilmfestivalen i Grimstad, og han har allerede fått flere gode tilbakemeldinger.

Les også

Vegar Hoel i ny musikkvideo fra General Forsamling

– Folk synes det er en ubehagelig film, og det er det meningen at den skal være, sier Aase.

Filmen er basert på en novelle av Kjell Askildsen, og handler om en mann som opplever at en politimann kommer på døra og beskylder ham for noe han ikke har gjort. Aase forteller at forfatteren også har fått se filmen.

– Kjell Askildsen likte den, og det betyr mye for oss. Mange har sagt at vi har klart å holde på den nerven som er i historien, sier Aase.

Han driver produksjonsselskapet Aase & Wiig sammen med Jan Inge Wiig, som også er til stede på festivalen.

– Dette er en fin arena for å treffe andre som driver med film i regionen. Det var nesten fullsatt sal under visningen i dag, og det var bra. Kortfilm er et viktig springbrett for regissører, og da er det selvsagt nyttig å bli vist til et større publikum, sier Aase.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 2. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 3. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 6. Mann koronasmittet i Sola

 1. Film
 2. Filmkraft Rogaland
 3. Filmfestivalen i Haugesund