Disney utvider rasismeadvarsel på filmklassikere i strømmetjenesten

Strømmetjenesten Disney har oppdatert og utvidet advarslene om innhold som er rasistisk eller fremstiller kulturer feil på en rekke av sine filmklassikere.

Publisert: Publisert:

Walt Disney introduserer stjernene i sin nye kinofilm "Lady og Landstrykeren" på en pressekonferanse i 1953. Nå er Disney-klassikeren utstyrt med en rasismeadvarsel - ifølge Disneys nettsted på grunn av den siamesiske katten som spiller piano med spisepinner, har stemmen til en hvit skuespiller og fremstilles med skrå øyne og andre rasistiske stereotypier. Foto: AP

 • NTB

Den utvidede varselplakaten om slikt innhold dukker opp for filmer som «Peter Pan», «Dumbo» «Fantasia», «Aristokattene» og «Lady og landstrykeren», melder Variety.

De første slike advarslene kom på plass for Disney-klassikere i fjor og advarte mot «utdaterte kulturelle skildringer». Nå er de utvidet med et styrket budskap mot stereotyper og rasisme.

Dermed får seere som vil se tegnefilmer fra Disneys såkalte gullalder i den nye strømmetjenesten nå følgende beskjed: «Dette programmet inneholder negative fremstillinger og/eller dårlig behandling av folk eller kulturer. Disse stereotypene var feil da og er feil nå».

Budskapet går videre til å si at Disney ønsker å «erkjenne dets skadelige innvirkning, lære av det og stimulere til samtaler for å skape en mer inkluderende fremtid sammen», heller enn å fjerne innholdet.

Variety skriver at Disneys nye, utvidede advarselsplakat også inviterer dem som ønsker å lære mer om hvordan historie har påvirket samfunnet til å besøke nettstedet Disney.com/StoriesMatter.

Publisert:

Les også

 1. Disney bekrefter – det blir mer «Løvenes Konge»

 2. Disney dropper kinoen, og sender også denne filmen rett til strømming

 3. Disney sier opp 28.000 ansatte

Mest lest akkurat nå

 1. Vasker du kjøkkenbenken før eller etter at du lager mat? Det har noe å si

 2. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

 3. Halvparten av koronapasientene i Norge er født i utlandet

 4. Frykter kutt i skole og helse

 5. 12 m² kvadratmeter uteplass per barn – på et tak. Normen er 50 m²

 6. Velgere i vippestater har fått truende eposter

 1. Rasisme
 2. Disney+
 3. Disney
 4. Strømmetjenester