Tore Tang er tidenes Rogalands-låt

Tore Tang hadde et tungt favorittstempel, og folkefavoritten er kåret til tidenes Rogalands-sang. Men det var tilløp til drama da «På Jæren mæ potla og græve» på mystisk vis overtok ledelsen.

Publisert: Publisert:

Morten Abel har skrevet tidenes Rogalands-sang. «Tore Tang» var uslåelig, når vi fikk justert for en liten teknisk finte. Foto: Paal Audestad

  • Leif Tore Lindø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Til slutt var det ingen tvil: «Tore Tang» er og blir folkets favoritt. Aftenbladets kåring av tidenes Rogalands-sang viser at Mods-klassikeren, som har begeistra og irritert i snart 40 år, er uslåelig.

Det vil si, i denne kåringen dukket det plutselig opp en dark horse, en uventet sterk konkurrent. Spørsmålet var om det var reelt, eller om vi var vitne til urent trav?

Avstemmingen startet torsdag sist uke, og det tok ikke mange minuttene før «Tore Tang» gikk opp i ledelsen. Den gamle Mods-sliteren fikk raskt dobbelt så mange stemmer som neste sang. Vamp etablerte seg tidlig på pallen med sin «Tir n’a noir» mens Stavangerkameratene la seg på tredjeplass.

Sakte men sikkert halte Stavangerkameratene innpå Vamp, men «Tore Tang» var det fint lite å gjøre med Mods.

Så skjedde det noe

Jæren

Trenden forsterket seg i dagene som fulgte. Nederst lå Vind i Gardhols «Putlaa», den som vi kjenner best som «På Jæren mæ potla og græve». den hadde selskap av Bjørn Eidsvågs «Shalala», Løgnaslagets «Gottene fra Egenes» og «Eventyrvisa», sangen fra barnefilmen «Toya», framført av Magne Olav Larsen.

Omtrent sånn var det frem til onsdag morgen. Da vi sjekket ståa hadde plutselig Vind i Gardhol gjort et vanvittig byks. Potlig og græving ledet plutselig. De observante så at selveste Tore Tang var vippet ned fra tronen. Hadde noen på Jæren satt igang en aksjon for å få potla og græva opp og fram? Det er helt lovlig å mobilisere, og på Jæren kan en lett mobilisere til dugnad.

Dette måtte vi nesten sjekke. I løpet av noen nattetimer hadde 4500 mann lagt sin elsk på denne jærklassikeren. Eller hadde de det?

Justert for juks

Avstemmingen av denne typen fører alltid med seg friske diskusjoner, voldsomt engasjement, idioterklæringer og en god del himling med øynene. Dette var intet unntak. Noen savnet kvinner blant artistene. Mange savnet sine favorittband. Hvor var Asfalt? Hvor var Nurk Twins? Aftenbladet hadde en lignende kåring for 10 år siden. Da gikk Tønes-fansen, særlig fra sørfylket, mann - og kvinne - av huse og fikk favoritten sin plassert øverst på pallen. Helt legitimt, og vel fortjent.

Les også

Relanserer store planer for Geoparken

Les også

Plovdiv er neste kulturhovudstad ut

Men 4500 stemmer på en natt? Mnja. Vi sjekket, og det viste seg at én Vind i Gardhol-entusiast - eller Mods-hater? - med teknisk innsikt hadde tatt en liten snarvei. Den samme datamaskinen hadde stemt cirka 4500 ganger på samme sang. Etter et lite rådsmøte ble det bestemt at vi måtte fjerne disse stemmene for å kunne gi et nogenlunde greit bilde av folkets mening.

«Tore Tang» er tidenes sang fra Rogaland. «Tir n’a noir» er en god nummer to og Stavangerensemblets «Kan’kje finna fingen» ble nummer tre. Og Vind i Gardhols «Putlaa» havnet midt i feltet, på en 8.-plass.

Justert for litt fjusk ble lista seende sånn ut:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

  3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

  4. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

  5. Ka då ittepå skilsmissen?

  6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

  1. Musikk