Tidenes drittsekker på norsk tv

ANMELDELSE: NRKs «SJOKKSERIE» er underholdende og velspilt, og den har fire fullstendig ufordragelige fyrer i hovedrollene.

Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger og Pål Sverre Hagen utgjør firerbanden i «Exit», tidenes drittsekker på norsk tv. Foto: Ingeborg Klyve

 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
Grade: 5 out of 6
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Exit», Norsk dramaserie, åtte episoder. Premiere 27. september i NRK1 og NRK TV, regi og manus: Øystein Karlsen. Med: Pål Sverre Hagen, Agnes Kittelsen, Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger, Ine Marie Wilmann.

Adam, William, Henrik og Jeppe har stort sett alt som kan kjøpes for penger, men de mangler alt annet. De kjeder seg, de driter fullstendig i alle rundt seg og gir den pengefôra egoismen fire grelle ansikt utad. «Jeg kjeder vettet av meg», sier Henrik (Tobias Santelman), som sammen med kameratene gjør alt han kan for å «fjerne duringen av grått, sosialdemokratisk helvete». Det betyr horer, dop, tung drikking, dyre og raske biler, lefling med kjeltringer og alle bajas- og drittsekkøvelser du kan tenke deg.

Unger? Pføy! Koner? Bare til pynt. Send meg kokainen!

Jadda, vi er der. Disse fire finansdouchebaggene har serieskaperne kommet opp med etter intervjuer meg virkelige finansdouchebagger. Så har de justert, smurt litt på og laget drama av det. Og drama blir det. Koner skal føres bak lyset og holdes i mørket, helst litt nede. Au pair-er, prostituerte og andre undermennesker fortjener knapt oksygenet de puster inn.

Pål Sverre Hagen. Foto: Fremantle

Mørkt, mørkt

Tobias Santelman (Henrik) er strålende og overbevisende som sjarmkynisk skjørtejeger. Pål Sverre Hagen er tilsvarende god som plaget riking, full av kokain-noia og store klovnesmil. Dra-te-trynet til Jon Øigarden representerer pengegalskapen fortreffelig og svenske Simon J. Berger er god som psyko-sosiopat med kontrollbehov og fåreglis. De har alt som kan kjøpes for penger, og de mangler stort sett alt det andre.

Kvartetten danser til Leonard Cohens «You Want It Darker». Mørkt er det, og mørkere blir det.

I de fleste tv-serier får man en slags sympati for drittsekkene. Ikke her. I noen sekvenser, blant annet gjennom «intervjuer», gis det en forklaring på hvorfor de er som de er. Samtidig er serien skamløs i sin omgang med forrektigt avskyelig oppførsel uten å forsvare det som skjer. Ifølge promoteringen er dette en «sjokk»-serie. Her og der er det spinngale. Nakenhet og narko dukker stadig opp i scener du ikke vil se sammen med dine foreldre, men den virkelige sjokkeffekten ligger i det destruktive, ekstremt egoistiske og ufordragelige synet disse rikingene har på alle andre enn seg selv.

Fryktelig, og altså fryktelig underholdende for oss kikkere.

Fint og forferdelig

Midt oppi dette er det utvikling, drama, desperasjon og framdrift som gjør at fortelling og persongalleri ikke blir rene karikaturer. «Exit» er også flott filmet, flott laget og smart fortalt. Serieskaperne har en liten tendens til å dra til akkurat litt for mye i de mest oppgira scenene. Det svekker troverdigheten, men for action-delen av historien finner galskapen sin plass.

Agnes Kittelsen, den eneste kvinnerollen som ikke bare er pynt, er også god som dels kuet og revansjelysten trofé- og yoga-kone. Noen parodiske bi-roller trekker litt ned, men «Exit» har blitt en riktig fin fortelling om noen virkelig forferdelige folk. Det er umulig ikke å tenke på «The Wolf of Wall Street», og at vi har fått en norsk utgave, basert på virkelige folk.

Serien gir oss snusfornuftige fattigfolk en anledning til å se like mye ned på de galne rike som de ser ned på oss.

Les også

 1. NRK-tomta på Marienlyst legges ut for salg

 2. Ny, god serie om de enorme konsekvensene nakenbilder og sosiale medier kan få

 3. «Downton Abbey»-filmen kan få oppfølger

 4. Min masterpiece, en artikkel jeg brukte to år på, er ikke lest av noen, og ingen har referert til den.

Publisert:
 1. TV-serier
 2. TV
 3. TV-anmeldelse
 4. NRK

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

 2. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

 3. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

 4. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

 5. Sola tapte cupfinalen: – Er litt lei meg akkurat nå

 6. Denne turen er ekstra fin i stygt vær