Undersøkelse anslår at vi leser færre bøker enn forlagene sier

Rapporten «Bokforbruk, bibliotek og lesing i digitale tider» kommer fram til at nordmenn i snitt leser 8,5 bøker i året, 40 prosent mindre enn forlagene sier.

Publisert: Publisert:

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen hevder at nordmenn leser like mye som før, men i rapporten «Bokforbruk, bibliotek og lesing i digitale tider» kommer fram til helt andre tall med nye metoder. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

  • NTB

Det skriver Klassekampen , som har gjengitt resultater fra en landsomfattende spørreundersøkelse om nordmenns bokvaner som ble utført av Norstat i november, og som gjengis i rapporten som publiseres torsdag. Antall respondenter i undersøkelsen var 1.624.

Rapporten «Bokforbruk, bibliotek og lesing i digitale tider» er fjerde delrapport fra forskningsprosjektet «Digitization and Diversity 2015-2020», et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI, NTNU, Nasjonalbiblioteket og Universitetet i København.

Å lese 8,5 bøker i året er mye mindre enn 13,3 bøker i året, som er tallet Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen kom fram til i 2018. De har lenge målt hvor mange bøker som leses i Norge og sier det er stabilt.

– Bokbransjen framstår som ubotelige optimister, sier professor Anne-Brit Gran ved BI, som har ledet forskningsprosjektet.

Administrerende direktør i Den norske Forleggerforening Kristenn Einarsson sier de ikke har noen grunn til å tvile på at undersøkelsen deres gir et godt bilde av lesingen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ordføreren vil lage sjau

  2. Her er flyet på vengene for siste gong

  3. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

  4. Her tar bilen u-sving i Hundvågtunnelen

  5. Purrer på Boreal: Når starter Høgsfjord-sambandet opp igjen?

  6. SV hopper av forhandlinger om krisehjelp til oljenæringen

  1. Litteratur
  2. Bibliotek
  3. BI