Undersøkelse anslår at vi leser færre bøker enn forlagene sier

Rapporten «Bokforbruk, bibliotek og lesing i digitale tider» kommer fram til at nordmenn i snitt leser 8,5 bøker i året, 40 prosent mindre enn forlagene sier.

Publisert: Publisert:

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen hevder at nordmenn leser like mye som før, men i rapporten «Bokforbruk, bibliotek og lesing i digitale tider» kommer fram til helt andre tall med nye metoder. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

  • NTB

Det skriver Klassekampen , som har gjengitt resultater fra en landsomfattende spørreundersøkelse om nordmenns bokvaner som ble utført av Norstat i november, og som gjengis i rapporten som publiseres torsdag. Antall respondenter i undersøkelsen var 1.624.

Rapporten «Bokforbruk, bibliotek og lesing i digitale tider» er fjerde delrapport fra forskningsprosjektet «Digitization and Diversity 2015-2020», et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI, NTNU, Nasjonalbiblioteket og Universitetet i København.

Å lese 8,5 bøker i året er mye mindre enn 13,3 bøker i året, som er tallet Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen kom fram til i 2018. De har lenge målt hvor mange bøker som leses i Norge og sier det er stabilt.

– Bokbransjen framstår som ubotelige optimister, sier professor Anne-Brit Gran ved BI, som har ledet forskningsprosjektet.

Administrerende direktør i Den norske Forleggerforening Kristenn Einarsson sier de ikke har noen grunn til å tvile på at undersøkelsen deres gir et godt bilde av lesingen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  2. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

  3. – Her vil vi ikke være verneverdige

  4. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  5. Prøvde å overtale moren til ikke å se «Exit»

  6. Jeg forlanger at denne boka blir lest

  1. Litteratur
  2. Bibliotek
  3. BI