Sjarlatanen og kjæresten

 • Jan Askelund
  Jan Askelund
  Forfatter og litteraturkritiker
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Med tre bøker på tre år er Ida Hegazi Høyer (1981, debut 2012) allerede på god vei til å etablere et bemerkelsesverdig forfatterskap, med bøker som skiller seg ut fra de gjengse romaner holdt i overflaterealisme. Ikke at bøkene hennes ikke er realistiske nok, men de har lag på kumulativt lag av uhygge og sanselig overspenthet som personene hennes lenge lever med i naturstridig sinnsro.

Hun skriver en annerledes bok for hver gang, men «Under verden» fra 2012, «Ut» fra i fjor og årets «Unnskyld» har likevel én ting felles: de er nifse, fylte av uhygge der de alle sammen beveger seg utover fra konkrete situasjoner med troverdige mennesker fra enhvers nabolag og omgangskrets — men som snart drives inn i nærmest surrealistiske dager, netter og liv. Virkeligheten blir uvirkelig: «å våkne var også en drøm». «Unnskyld» har to hovedpersoner, et kvinnelig forteller-jeg og et mannlig du, som romanen snakker og skriver til. Hun er 21 da fortellingen begynner, han er 26: «Du var fem år smartere.» Hun lar seg blende av ham, den universitetsutdannede filosofen med penger i banken, basehopperen, motorsykkelfantomet, jegeren, læreren, konsulenten. Forelskelse gjør henne dobbelt snøblind, både emosjonelt og intellektuelt. Selv arbeider hun i barnehage, som om det skulle forklare noe annet enn hennes gode lag med småbarn.

Hun bruker en halv roman å mistenke, og så finne bevisene på, det leseren lenge har forstått: Kjæresten Sebastian, også kalt Daniel, er en psykopatisk sjarlatan, en sadistisk besserwisser, som ernærer seg på løgn og intellektuelt løgn og lort: Han refererer til Howard Roark, som hun først seint i Sebastians sykdoms- og egen lidelseshistorie forstår er hovedpersonen i Ayn Rands berømt-beryktede roman «Kildens utspring». Hegazi Høyer teoribelegger og politiserer slik psykopatens teoretiske rettferdiggjørelse overfor sitt offer («det grodde som selvfølgelighetens mugg») så hun i sin «kjærlige blindhet» bare med nød og neppe klarer å avdekke «galskapen bak galskapen» og vri seg unna, til store omkostninger for begge, de største for ham.

Underveis er det nifst spennende. «Unnskyld» er kjærlighetshistorien til et umake par, en skildring av besettelse og skepsis, et flerdimensjonalt portrett av en troløs elsker, en beskrivelse av psykopatens diktatur over en mottakelig personlighet. Alt ligger i stemningen, i stilen: Hun forteller sin historie om forholdet mellom de to i et glatt matter of fact-språk, uten ironisk distanse, som barnet og dyret lar livets tidevann oversvømme seg.

Til det slåss seg opp til overflaten for å overleve.

unnskyld.jpg
Publisert:
 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Anmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone

 2. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 3. Laveste smittetall på sju uker på Nord-Jæren

 4. Kjørte i 174 km/t på motorveien

 5. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

 6. Historiske romturister har landet på jorda