Tjente de mer enn kulturministeren?

Ja, mange på kulturfeltet tjener godt. Men du må opp på de virkelig store kanonene for å finne inntekter som matcher eller overgår kulturministeren.

Bjørn Eidsvåg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det har gått knappe to dager siden 20 kunstnerorganisasjoner demonstrerte mot dårlig kunstnerøkonomi. Oppropet var signert 20 kunstnerorganisasjoner. Det er ingen hemmelighet at økonomien hos landets 29.000 registrerte kunstnere er svært variabel. For to år siden fikk kulturdepartementet en rapport som viste at kunstnernes inntekter hadde gått ned 15 prosent fra 2006 til 2013. Inntektene for resten av befolkningen hadde økt med 23 prosent. På kulturfeltet varierer det altså fra gode pengebinger til svært beskjedne forhold.

Årets skattelister viser at å være «kjent» er en kjempefordel. Inntektene hos de mest kjente kulturpersonlighetene er til å leve med, gjerne pluss litt.

Kulturminister Linda Hofstad Hellelands inntekt for 2016 var på rett i overkant av 1,2 millioner kroner. Det plasserer henne rett under konserthusdirektør Per Harald Nilsson på listene, som altså ikke gir det hele og fulle bildet av folks inntekter. Teatersjef Arne Nøst, som snart gir seg, runder 1,4 millioner i listene for 2016. Rune Bjerga må se seg slått av ministeren, men bare med snaue 50.000.

Musikk er det penger i, særlig hvis du spiller den folkekjære typen. Øyvind Staveland i Vamp slår kulturministeren med 160.000, og hans formue på 29 millioner forteller noe om popularitet over tid.

Morten Abel

Å være Morten Abel er også en fin forretningsidé. Godt og vel 3 millioner kroner kunne han registrere inn, og det var i et Mods-fritt år. Abel sendte forresten hele 1,5 millioner til skattevesenet. Et enda bedre konsept er å være Bjørn Eidsvåg. Nesten fem millioner kroner i inntekt i 2016 er tåligt bra. To millioner i skatt lar seg også høre.

Tidligere Kaizers-vokalist Janove Ottesen klarer seg også greit. Han mangler 350.000 på en kulturministerlønn, men 958.000 i inntekt er likevel over snittet blant norske kunstnere.

Og til slutt: Bloggere har de siste årene kommer som raketter på skattelistene. Fellesskapet kunne glede seg over nesten en million kroner i skatt fra Anna Rasmussen, bedre kjent som bloggeren Mamma til Michelle. Å fortelle verden om seg og sitt sikret henne en inntekt på over 2,2 millioner kroner i 2016.

Anna Rasmussen, blogger.

Og for dem som måtte lure. Å jobbe i avis er slettes ikke verst. Forfatteren av denne artikkelen hadde en inntekt på 549.994 kroner.

Publisert: