Tysk tragikomedie trigger kritikerne

Kritikerhattene løftes for «Min pappa Toni Erdmann». Den tyske tragikomedien vil gjøre kinojula både mørkere og lysere.

Den tyske filmen "Min pappa Toni Erdmann" er blant kritikerfavorittene fra 2016.
  • Emil L. Mohr
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det internasjonale kritikerkorpset har kapp-skrytt av «Min pappa Toni Erdmann», en tysk komedie som fikk pris i Cannes.

«Hvis én enkelt film kan stilne rapportene om kinoenes død, er det denne,» skriver New York Times' A.O. Scott om dramakomedien som hadde norgespremiere første juledag.

Nylig utpekte samme avis samme snaut tre timer lange historie som favoritten til å vinne Oscar i «beste fremmedspråklige»-kategorien senere i vinter.

Les også

Filmkritikerne ga prisen til tysk film

Eksperimentelt

«Toni Erdmann», som den heter originalt, skildrer forholdet mellom en aldrende, småforsoffen far og hans desto mer forretningsmessige datter. Handlingen tar av for alvor idet førstnevnte reiser til Romania for å besøke sistnevnte på jobb og styrke familiebåndene. Skjønt, iført parykk og løstenner trøbler han ting til for henne med diverse pussig-pinlige påfunn, i et forsøk på å få henne til å løfte blikket fra den kyniske «corporate-kulturen» hun representerer.

I rollen som Ines finner vi Sandra Hüller. Etter en festivalvisning i London, med NTB ringside, forteller hun at regissør Maren Ade gikk eksperimentelt til verks for å sikre den særegne balansen mellom alvor og humor.

Se hvor uenige Aftenbladets kritikere var om filmen:

Les også

Platt og langdryg pute-tv-film

Les også

Filmåret 2016: Filmer som overstråler de kommersielle

– Skikkelsen min sto ikke klar for meg før jeg så den endelige filmen. Vi laget så mange varianter av de forskjellige sekvensene at jeg følte jeg spilte ulike personer, sier Hüller.

– Under forberedelsene øvde vi på konstellasjoner og situasjoner som ikke nødvendigvis fikk være med i det ferdige resultatet. Og faktum er at de aller færreste scenene vi endte med å bruke, var hentet fra dreieboka.

Naken på fest

Et par-tre scener er av det ikoniske slaget. Ett sted inviterer Ines kollegene sine til teambuildingsfest, får et aldri så lite sammenbrudd under omkledningen og insisterer på at gjestene stiller i Adams drakt. Angivelig strakk opptakene seg over tre døgn.

– Det bodde folk i huset som fulgte med gjennom kikkehullene sine og lurte på hva i all verden som foregikk. Akkurat den biten kunne vi ikke øve på, simpelthen fordi vi ikke kunne være nakne så lenge. Nei, oppgaven ble heller å glemme all nakenheten, humrer Hüller.

Et annet sted insisterer Toni (Peter Simonischek) på at Ines skal framføre powerballaden «The Greatest Love of All» i søndagsselskap, akkompagnert av ham selv på piano. Etter en avmålt start synger hun av hele sin sjel og tvilsomme stemmeprakt, hvilket blir et vendepunkt i storyen.

– Først misforsto jeg og trodde at Ines var lei seg fordi faren behandler henne dårlig. Så skjønte jeg at hun slett ikke gir opp. Tvert imot griper hun utfordringen begjærlig og overvinner den, slik hun alltid gjør.

Besvimte i salen

Hüller legger ikke skjul på at prosjektet som sådan ble en utfordring for henne som skuespiller.

– Underveis tok jeg meg ofte i å tenke: «Dette fikser jeg ikke.» Jeg var vettskremt, så jeg måtte bygge stein for stein. Casting-prosessen hjalp, og vi kom stadig nærmere ettersom det skred mot innspilling. Men ingen visste om vi ville lykkes.

– Hva betød Cannes-mottakelsen?

– Det lille jeg husker, var fantastisk. Jeg tror nemlig jeg besvimte noen sekunder, repliserer Hüller.

– Det føltes nesten som teatret, hvor du kommer ordentlig i kontakt med salen. Vanligvis skjer ikke sånt foran lerretet. Der og da, derimot, følte jeg meg veldig nær publikum. Det var helt spesielt.

Publisert:
  1. Kino
  2. Komedie
  3. Humor

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

  2. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

  3. Usikker på munnbind-rutinen? Du er ikke alene! Her er fasit

  4. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

  5. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

  6. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt