Omstridt prisutdeling under Ibsenfestivalen

Søndag får østerrikske Peter Handke (71) den internasjonale Ibsenprisen på 2,5 millioner kroner. Protestene mot tildelingen har vært mange og sterke.

Publisert: Publisert:

Søndag får østerrikske Peter Handke (71) den internasjonale Ibsenprisen på 2,5 millioner kroner. Foto: Visar Kryeziu, Associated Press / Scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi hadde selvsagt håpet at tildelingen ville vekke oppmerksomhet, men den aggressive tonen fra enkelte kom noe overraskende, sier juryleder Per Boye Hansen til NTB.

Det er Peter Handkes engasjement i konflikten på Balkan som har ført til heftig debatt om det var riktig å gi Handke prisen. Handke talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic, og er blitt beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser.

Bosnia-Hercegovina Forbundet i Norge planlegger en demonstrasjon utenfor Nationaltheatret når Handke skal motta prisen søndag ettermiddag, melder NRK.

Verdens største

— Den samme heftige debatten som nå blir ført i Norge rundt Peter Handkes engasjement i balkankonflikten, er tidligere blitt ført på Kontinentet, men stilnet av for noen år siden, sier Per Boye Hansen.

Han synes det er positivt at alle sider ved Handkes forfatterskap blir diskutert, og sier at han derfor ønsker debatten velkommen.

Ibsenprisen på 2,5 millioner kroner er verdens største teaterpris. Prisen er opprettet av den norske regjeringen, og jurymedlemmene plukkes ut av Kulturdepartementet. Kulturminister Thorhild Widvey (H) sier i en kommentar til NTB at hun har registrert at det har vært debatt rundt tildelingen av prisen til Handke.

— Men for meg som kulturminister er det ikke aktuelt å gå inn i debatten. Det er juryen som har ansvaret for tildelingen. Jeg er opptatt av at den armlengdes avstanden vi skal ha mellom politiske og kunstneriske vurderinger, sier Widvey.

Ikke første gang

Det er ikke første gang det har vært bråk rundt prisen. I 2010 trakk juryleder Liv Ullmann og fire andre jurymedlemmer seg på grunn av det de mente var overstyring fra Kulturdepartementets side.

Ullmann har også engasjert seg i pristildelingen til Handke. Hun sier til Dagsavisen at hun mener juryen burde ha tatt en åpen debatt om prisutdelingen. Juryleder Per Boye Hansen har avvist å stille til debatter om tildelingen.

— Det er debatten rundt Handkes konkrete politiske handlinger og uttalelser jeg ikke har engasjert meg i. Juryen består av sju medlemmer som alle kan ha ulike oppfatninger av Handkes ytringer. Som leder av juryen har jeg begrenset meg til å gjengi juryens klare og samlede standpunkt, sier Boye Hansen til NTB.

I juryens begrunnelse heter det at årets pris tildeles Peter Handke for «et livsverk som er uten sidestykke hva gjelder formell skjønnhet og briljant refleksjon» og videre: «Hvis Ibsen var den mønstergyldige dramatikeren i den borgerlige epoke, som ennå ikke er avsluttet, er Peter Handke utvilsomt teatrets betydeligste epiker.»

Til Skien

Handke får tildelt prisen under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret søndag kveld. Etter seremonien vises hans drama «Immer noch Sturm», en fire timer lang fortelling om en slovensk bondefamilie i Kärnten i Østerrike, truet av språkforbud og trusler om massedeportasjon under nazistene.

Mandag skal Peter Handke til Skien, der han skal holde sin takketale under innledningen av Ibsenkonferansen. Konferansens første dag er viet Handkes virke som dramatiker og forfatter. Mandag blir det også offentliggjort hvem som mottar den nasjonale Ibsenprisen 2014.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette hotellet går mot sin beste juli siden 1914

  2. Politiet kjørte beruset ung jente hjem. Der ble hun senere utsatt for vold for å ha brakt skam over familien sin

  3. – Forholdet har aldri vore betre enn no

  4. E39: Brann i bil med campingvogn i Bømlafjordtunnelen

  5. Hogdson reagerer kraftig på «forferdelig hets»: – Feig og avskyelig

  6. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  1. Litteratur