Fargesprakende formeleventyr fra Disney

Unge og modige Vaiana overtaler spradebassen til høyre med på eventyr for å redde verden. Det blir det god og trygg underholdning av.

Med «Vaiana» har Disney nok en gang laget et solid og morsomt stykke familieunderholdning, uten de helt store overraskelsene.

 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Vaiana»
Animasjon / Eventyr / Familiefilm
Med: Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Auli'i Cravalho
Regi: Ron Clements, John Musker
USA, 2016
Lengde: 1 t. 53 min.
Aldersgrense: 6 år

«Vaiana» har de fleste av ingrediensene vi er blitt vant til at Disney baker inn i sine store animasjonsfilmer: Ungdom som trosser foreldrene og legger ut på farefull ferd, gode hjelpere, kjip figur som er god på bunnen, komiske dyr, storslåtte, vakre naturbilder og ikke minst fengende sanger.

Denne gang har man forfriskende nok utelatt den kjekke prinsen, og lar i stedet vår heltinne Vaiana stå på egne, sterke sjøbein.

Handlingen er satt til en billedskjønn stillehavsøy hvor Vaiana lever et idyllisk liv sammen med sin familie. Innledningsvis forteller den eksentriske bestemoren et lokalt sagn om hvordan en ambisiøs halvgud stjal hjertet fra en gudinne som så ut som en slags kjempebrokkoli og dermed utløste en forbannelse som nå truer det tidligere så harmoniske økosystemet. Ikke minst har det lagt grunnen for en nedarvet tro på at havet er farlig og at alle, inkludert fiskebåtene, må holde seg på trygg grunn nær land.

Morsomme dyr er et tilbakevendende fenomen hos Disney. Denne filmen utgjør i så måte ikke noe unntak.

Så spoler vi framover en del år. Vaiana er blitt tenåring, og faren forbereder henne på at hun snart skal overta som stammehøvding. Men allerede i de innledende fasene av regjeringstiden, oppstår vanskeligheter. Fisken forsvinner fra havet og avlingene til lands blir stadig dårligere. Vaiana forstår etter hvert at hun må trosse de velmenende foreldrene og reise ut på havet for å finne gudinnens hjerte og returnere det til henne.

Så bærer det ut på et seilas som byr på mye fart og spenning og ikke minst stilige, nye bekjentskaper. Vi kan blant annet røpe at Bjørn Eidsvåg dukker opp som skalldyrversjonen av den onde dragen i «Hobbiten». Vaianas viktigste støttespiller blir den feige, selvnytende halvguden som er roten til alle problemene. Den mest fascinerende rollen spiller kanskje havet selv, godt hjulpet av fantastiske, livaktige animasjoner. Musikken spiller en viktig birolle, men helt umiddelbart tror jeg ikke vi snakker om noen ny «Frost»-farsott rent musikalsk sett. Likevel er det lett å fastslå at Disney igjen har truffet blink, målt ut fra utseende, underholdningsverdi og familievennlighet. Så får det heller være at vi har hørt ulike versjoner av den samme historien mange ganger før.

Disse filmene har også premiere denne uka:

Les også

 1. Matthew er gull, men "Gold" er sølv

 2. Fiskegarnet som ble storpolitisk skillingsvise

Publisert:
 1. Filmanmeldelse
 2. Disney
 3. Bjørn Eidsvåg
 4. Dwayne Johnson
 5. Film

Mest lest akkurat nå

 1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 2. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 3. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig