Skandale under Oscar-showet: Nå tar revisorfirma på seg ansvaret

Revisorfirmaet PwC tar på seg ansvaret for tabben som førte til at «La La Land» feilaktig ble utropt som vinner av beste film under nattens Oscar-utdeling.

Full forvirring da beste film skulle kåres. Prisutdeler Warren Beatty klarte å utrope feil film som vinner.
  • NTB
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mens folkene bak «La La Land» holdt takketalen for Oscar for beste film, fikk de beskjed om at den egentlige vinneren var «Moonlight».

PriceWaterhouseCoopers (PwC) har siden har siden 1934, på vegne av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (the Academy), ledet stemmeavgivningsprosessen under Oscar-utdelingen. To PwC-partnere er de eneste som kjenner vinnernes identitet før de ropes opp på scenen, skriver firmaet på sine hjemmesider.

Nå tar firmaet på seg skylden for at filmveteran Warren Beatty fikk med seg feil konvolutt da Oscar-prisen for beste film skulle dels ut i natt. Feilen førte til at «La La Land» ble utropt til prisvinner, før brøleren ble rettet opp. Prisen gikk i realiteten til «Moonlight».

– Vi beklager på det sterkeste overfor «Moonlight», «La La Land», Warren Beatty, Faye Dunaway og Oscar-publikummet for feilen som ble gjort forut for utdelingen av prisen for beste film. Vi er i gang med å undersøke hvordan dette kunne skje, skriver firmaet i en uttalelse.

Det ble likevel et skikkelig prisdryss for «nesten-vinneren», som tok med seg seks utmerkelser fra Oscar-utdelingen.

I noen minutter hersket det full forvirring om hvem som hadde vunnet kveldens gjeveste pris, og fra scenen ble det gjentatte ganger sagt at «dette er ikke en spøk».

Etter mye om og men til slutt fikk «Moonlight» og folkene bak Oscar-statuetten.

Det var skuespiller og regissør Warren Beatty og skuespiller Faye Dunaway som først utpekte «La La Land» som vinner. Folkene bak «La La Land» kom opp på scenen og var godt i gang med takketalene da en av produsentene av filmen, Jordan Horowitz, annonserte fra scenen:

– Det er gjort en feil. «Moonlight» vant beste film. Dette er ikke en spøk.

Feil konvolutt

Beatty tok senere mikrofonen og forsøkte å forklare hva som hadde skjedd.

– Da jeg åpnet konvolutten, sto det Emma Stone og «La La Land», sa han. Stone hadde tidligere fått prisen for beste kvinnelige hovedrolle i nettopp «La La Land».

Det var da to røde konvolutter som sirkulerte på scenen, og den riktige ble til slutt holdt opp foran kamera.

I tillegg til prisen for beste film, fikk «Moonlight» også priser for beste tilpassede manus og for beste mannlige birolle, som gikk til Mahershala Ali.

- Se her, "Moonlight" vant, sier "La La Land"-produsent Jordan Horowitz fra scenen.

Kveldens største vinner ble likevel «La La Land», som sanket til sammen seks priser.

"Moonlight" ble beste film.
Publisert: