Snart engelske e-bøker til låns

Alt i vår vil Stavanger bibliotek kan hende kunne tilby e-bøker på engelsk til lånerne. Bøker på norsk er mer i det uvisse.

Publisert: Publisert:

707589.jpg Foto: Fredrik Refvem

  • Eli Næsheim
    journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Ganske uheldig når det gjelder å bevare det norske språket, sier biblioteksjef Marit Egaas i Stavanger.

Hun vil helst at de norske e-bøkene kom først, men på grunn av bruddet mellom Forleggerforeningen og Norsk Bibliotekforening kan det trekke ut.

Overmoden

Marit Egaas og biblioteksjefene i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand mener tiden er overmoden for handling når det kommer til e-bøker.

På et felles møte i Oslo i går, bestemte biblioteksjefene seg for å sjekke ut mulighetene for utlån av engelske e-bøker. For to år siden lå alt til rette for dette, men siden det så ut til at en avtale om norske e-bøker i bibliotekene ville komme ganske raskt, ble prosjektet med engelske e-bøker lagt på vent.

— Når det gjelder engelskspråklige e-bøker til utlån i biblioteket, må vi kjøpe disse fra en leverandør i England eller USA som har avtaler med forlagene der. Dette har ingenting med forhandlingene mellom Norsk Bibliotekforening og Den norske Forleggerforening å gjøre, forklarer Egaas.

Det betyr i praksis at e-boken og papir-boken stilles likt, biblioteket kjøper tre lisenser for e-bøker og kan låne ut disse, som med tre papirbøker. Denne modellen ønsker biblioteksjefene i de store byene også for norske e-bøker. De håper at de store byene kan være et lokomotiv for å innføre denne ordningen. Men Marit Egaas forstår at biblioteker i mindre kommuner kan ønske det annerledes.

Bruddet mellom Forleggerforeninger og Bibliotekforeningen gjelder det som kalles konsernmodellen. At eksempelvis bibliotekene i Ryfylke går sammen om å kjøpe lisenser for e-bøker.

— Vi er opptatt av at det prøves ut flere modeller for utlån av norske e-bøker, både de bøkene som kjøpes inn av kulturfondet og bibliotekenes egne innkjøp, referer Egaas fra biblioteksjefenes nettverksmøte i Oslo.

Ikke tatt av

— Er det mange lånere som spør etter e-bøker?

— Litt, men ikke så mye. Salget av e-bøker har heller ikke tatt helt av, men det kommer nok det også. Det er alle enige om, sier biblioteksjef Marit Egaas i Stavanger.

Hun tror at kanskje e-bøkene helst vil bli en konkurrent til pocket-bøkene. Nettopp disse bøkene er det mange som foretrekker å lese på engelsk alt nå, påpeker Egaas.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug etter at han hadde råkjørt i 168 km/t: – Har gjort en stor feil

  2. Arbeidsgiver TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  3. Aldri har hasj vært sterkere. Den erstattet sex, mat og venner for Anne (20). Til slutt turte hun ikke gå ut

  4. Jakob Ingebrigtsen etter fantomløpet på 1500 meter: ­– Helt sykt og ekstremt deilig

  5. Mot morens vilje sendte Eva (21) inn sitt DNA for å finne hennes amerikanske opphav

  6. Pågrepet for knivtrusler

  1. Litteratur