Kvelertak skal spille for 660.000

Lyon: Forrige uke gikk startskuddet for Kvelertaks største turné til nå, i hvert fall om man skal måle etter antall solgte billetter. De er det eneste bandet som slapp igjennom nåløyet hos Metallica.

Marvin Nygaard, til venstre, og resten av Kvelertak er oppvarmingsband for selveste Metallica på bandets Europa-turné.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:

Sikkerhetsforanstaltningene er tydelig til stede utenfor den gamle slakterihallen Halle Tony Garnier i Lyon. Til dels tungt bevæpnet politi med skuddsikre vester holder vakt mens 16.000 mennesker skal inn gjennom hovedinngangen.

Mange stilte tidlig i kø for å sikre seg gode plasser da Kvelertak og Metallica spilte i Lyon tirsdag, deriblant denne blide familien.

Mange av dem har stått der i timevis før dørene åpner, for å sikre seg en plass nærmest mulig scenen. På sørsiden av bygget går bombehunder og snuser rundt de 25 semitrailerne som har fraktet det enorme scenerigget. Snart skal Kvelertak fra Stavanger gjøre seg klare til å spille sin sjette konsert som oppvarming for verdens største metalband. Opplevelsen har gitt mersmak så langt.

Gitarist Maciek Ofstad varmer opp før konserten. Trommis Kjetil Gjermundrød har skadet en tå og er avhengig av krykker inntil videre.

– Det har vært veldig kjekt til nå. En del av publikummerne er der åpenbart bare for å se Metallica, de liker nok ingen andre band. Så det har vært litt ulik mottakelse for oss, med blant annet litt buing, men det er løye det også, sier gitarist Maciek Ofstad og smiler bredt mens han klunker på gitaren.

Gidder ikke ha fri

Backstagerommet er ikke større enn det bandet er vant til fra mindre konsertsteder, men det samme kan på ingen måte sies om spillestedet. I løpet av turneen, som med to innlagte pauser varer til mai neste år, skal de spille for til sammen 660.000 mennesker over hele Europa. Metallica spiller aldri to dager på rad, antakelig fordi logistikken ikke tillater det. Men Kvelertak benytter ikke anledningen til å ta fri på hovedbandets fridager.

– Vi gidder ikke ha fridager. Da spiller vi klubbkonserter på egen hånd, sier Ofstad.

Frontfigur James Hetfield i Metallica har tidligere uttalt at han liker Kvelertak, og har sett bandet spille i USA. Nå har han tatt dem med seg på en stor Europa-turné. Her er han fotografert under konserten i Lyon tirsdag kveld.

Middag med Metallica

Han har bare lovord å komme med om hovedbandet.

– De er innom og sier hei til oss de fleste dagene. Da vi hadde fridag i Paris, inviterte de oss på middag på en fancy restaurant, sier Ofstad.

– Enormt sympatiske folk, bekrefter gitarist Vidar Landa. Han forteller at Metallica var det første heavybandet han begynte å høre på.

– Jeg har sett konsertene deres hver kveld. De leverer så det holder, og varierer settet fra kveld til kveld. Og alt går veldig fint. Crewet deres er greie og alt har vært kjempeenkelt å forholde seg til, sier Landa, og legger til at det har tatt litt tid å venne seg til scenen.

Metallica - og dermed også Kvelertak - spiller nemlig ikke på en tradisjonelt oppbygd scene i den ene enden av lokalet, de har i stedet fått bygget en rund scene midt i rommet.

– Det var litt uvant i begynnelsen, men nå liker jeg det veldig godt. Vi får publikum tett på. Vi spiller et sett på 40 minutter, og det er helt perfekt. Vi får spilt det beste, og det varer ikke for lenge. Vi spiller jo for Metallica-fans, sier Landa.

På spillestedet i Lyon måtte bandene ut for å komme til scenen. De fire Metallica-medlemmene ble kjørt i hver sin Mercedes, mens Kvelertak forserte distansen til fots.

Kjempestemning

Det nærmer seg scenetid, og de seks bandmedlemmene eskorteres fram til scenen via en stor bakgård. Idet lyset dimmes inne, går summingen fra publikum over i jubel, og når vokalist Erlend Hjelvik tar den velkjente utstoppede ugla på hodet og vandrer mot mikrofonen sin, er det hundrevis av hender rett foran ham som klapper takten til åpningsriffet på «Åpenbaring» fra Kvelertaks andre album «Meir».

Det er fascinerende få som jabber med sidemannen eller filmer med mobiltelefonen, men desto flere følger oppmerksomt med og gir bandet rikelig med respons både mellom og under sangene. Det er så man begynner å lure på om Maciek Ofstad var litt beskjeden da han beskrev det typiske konsertpublikummet på denne turneen.

Kanskje er det bandets energiske tilstedeværelse som smitter over på publikum. Ikke godt å si. Det som i hvert fall er sikkert, er at applausen og jubelen når bandet runder av med «Kvelertak», er den typen lyd som lages av et fornøyd publikum.

– Jo da, det var bra her, sier den tredje gitaristen, Bjarte Lund Rolland når det hele er overstått. Nå er det bare å slappe av, dusje, kanskje se en Metallica-konsert. Så er det å ta farvel med Frankrike for denne gang. Neste stopp er Aachen i Tyskland, uten Metallica, med færre i publikum, men med flere sanger på programmet.

– Det blir bra det også. Begge deler er kjekt, oppsummerer Erlend Hjelvik.

Les også

 1. Kvelertaks Erlend Hjelvik har sans for Black Sabbath, Charles Bukowski og Djengis Khan, men også rododendron og lukten av kropp.

Publisert:
 1. Musikk
 2. Metallica

Mest lest

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 3. Mindre branntilløp hos Nortura

 4. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren