Lufta er for de sprøeste

Øyvind Sagåsen er tilbake med en ny Radio Gaga-samling. Siden sist har han også fått sitt eget tegneserieblad.

Logiske argumenter biter sjelden på Brita. Her gjør Wo et mislykket forsøk. Foto: Øyvind Sagåsen/«Over til Dab»

 • Geir Flatøe
  Geir Flatøe
  Journalist
Publisert: Publisert:

Grade: 5 out of 6
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Radio Gaga: «Over til DAB» (Egmont)

Radio Gaga hadde sin debut i bladet «Bizarro» i 2001, gikk over til «Ernie» og endte i «Pondus». Da Pondus så skiftet forlag fra Egmont til Strand, fikk Radio Gaga i år sitt eget blad på Egmont.

Der harselerer Sagåsen friskt med sin nye posisjon som hovedserie. Bladet er likevel blitt langt mer enn forlagets nøderstatning for Pondus.

Sagåsen vet nemlig hva det dreier seg om. I løpet av sine 30 år som serieskaper har han vært på trykk i 350 publikasjoner i ti land, noe som gir ham en plass i norgestoppen.

I bladet er det dessuten gitt plass til et sterkt knippe biserier som «Kollektivet», «Intet nytt fra hjemmefronten», «Oskar erobreren», «Jentene på haugen», «Wumo», «Eon» og «Dunce». En imponerende rekke. Radio Gaga er samtidig sterk nok til å dra det største lasset.

Det ser vi godt i den ferske boka «Over til DAB», en ny samling med avisstriper og annet. I tillegg til radiostasjonens skjeve gang får vi et friskt tilbakeblikk på starten i historien «Genesis», hentet fra et album som kom ut i 2008.

En vanlig dag i Radio Gaga. Foto: Øyvind Sagåsen/«Over til Dab»

Mye handler om de seks skikkelsenes dysfunksjonelle tilværelse på radiostasjonen, men de fleste av dem sliter på fritiden også. Hovedpersonen Tobben har et visst system på privatlivet, men har sine sammenstøt med den aldrende naboen Fru Paulsen. I boka brygger hun blant annet øl i vaskemaskinen, noe som medfører at en pappeske er alt hun har å kle seg i.

Da går det bedre for radiogjengen, som av skattemessige årsaker får ti millioner kroner å bruke opp. Vel, bra og bra. Brita svir dem av på et julebord som ender med Holmenkollbakkens fall. Det er gjerne slik det går.

Stavanger-bosatte Sagåsen viser ingen tegn til formsvikt når det kommer til Radio Gaga, noe som betyr 160 sider å glede seg over. I motsetningen til radiogjengen gjør han sine saker på beste vis.

Øyvind Sagåsen er blant deltakerne på årets tegneseriefestival i Stavanger, Comnicon på Tou Scene 4. og 5. oktober.

Publisert:
 1. Anmeldelse
 2. Tegneserie

Mest lest akkurat nå

 1. 400 ungdommer samlet, fyll, slåss­kamper og melding om trusler med våpen

 2. FHI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lett­ere for kommu­nene

 3. Mye 17. mai-bråk i hele landet – her måtte politiet hente inn heli­kopter

 4. – Det føles fortsatt ganske uvirkelig å ha fått denne rollen

 5. Se Aftenblad-lesernes 17. mai-bilder

 6. Madla-kvinnen er en av norsk idretts mektigste. En hockey­krangel for over 20 år siden fikk henne engasjert