Sandnes symfoniorkester feirer 125 år: – Ga meg motivasjon og spilleglede

I år er det 125 år siden Sandnes symfoniorkester ble til. Først ut på Jubileumsprogrammet: Stor samarbeidskonsert med alle orkestrene ved Sandnes Kulturskole.

Publisert: Publisert:

På søndag skal i underkant 200 musikere, i alle aldre, holde konsert sammen. Dirigent Christofopher McMullan-Laird (på bildet) skal dirigere konserten sammen med Malgorzata Ofstad og Kjersti Nilsen fra Sandnes Kulturskole. Foto: Marie von Krogh

 • Stella Marie Brevik
  Journalist

Tirsdag kveld var i underkant 200 musikere samlet på Sandnes Kulturskole. Barn, ungdom og voksne skulle øve sammen før storkonserten førstkommende søndag.

(kontrollert) Kaos var et stikkord da kulturskolens Ministryke, Unge Strykere, Ung Symfoni og Aspirantorkesteret skulle samles i ett rom med Sandnes symfoniorkester.

– Å få logistikken på plass har vært en utfordring, sier cellist Randi Elisabeth Bjørgan i Sandnes Symfoniorkester. – Men det har gått.

Hun står i gangen utenfor øvingsrommet med celloen under armen. Barn og foreldre løper inn og ut av rommene i nærheten. Hvert orkester har fått hvert sitt rom for å pakke ut utstyret – det trengs.

Foreldrene stikker hodene inn i døråpningen når øvingen starter. Ser etter sitt eget avkom i virvaret av mennesker, instrumenter og utstyr.

I tillegg til orkestrene har kulturskolen mindre samspillsgrupper og samlinger for 1.-årselever flere ganger i semesteret. Dette kalles for vi Ministryk. Der er nedre aldersgrense 5 år. Flere fra Ministryk skal spille under konserten på søndag. Foto: Marie von Krogh

Vil rekruttere nye stjerneskudd

Bjørgan har vært med i Sandnes symfoniorkester siden hun var 16 år. Før det var hun en del av orkestrene ved kulturskolen – hun har gått løypa. Nå er hun bymusiker og musikklærer i Sandnes kommune.

Bymusikerordningen er kommunale deltidsstillinger i orkesteret for profesjonelle musikere og musikkskolelærere.

– Jeg spiller i orkesteret både fordi jeg synes det er gøy og for å vedlikeholde. Samtidig er det kjekt å være en del av et orkester med så lang historie. Nå må vi bare holde nivået oppe.

Bjørgan håper samarbeidskonserten vil føre til at flere unge blir med orkesteret videre.

Rekruttering er også en del av jubileumsplanen til orkesteret:

– Det er utfordrende, men givende å være med på et slikt samarbeid. Jeg husker selv da jeg fikk spille med de eldre orkestrene. Hvilken motivasjon og spilleglede det ga meg, sier styreleder i orkesteret, Bjarte Lyslo.

Lyslo håper musikerne fra kulturskolen vil kjenne på samme motivasjon etter søndagens konsert.

Ingen kulturskole uten orkesteret

Da orkesteret trengte å rekruttere nye medlemmer i 1964, startet de en orkesterskole. Orkesterskolen gikk videre til å bli en kulturskole, en musikklinje på videregående og landets første distriktmusikergruppe.

Sandnes symfoniorkester vil bruke jubileet på å vise frem sin egen historie. Derfor starter sesongen med en samarbeidskonsert der kulturskolens fire orkestre skal spille sammen med symfoniorkesteret. De andre konsertene i løpet av sesong vil speile andre sider av historien (se fakta).

Gaelle Nkuranyabahizi (12) og Sunniva Theiss (13) er på utstyrsrommet til orkesteret Unge Strykere. De bruker tirsdagskvelden på å øve med Sandnes Symfoniorkester. Foto: Marie von Krogh

Vil spille mer

Tirsdag kveld øves det fra 18. til 22. Slik har orkestrene øvd i noen uker nå.

Symfoniorkesteret øver hele perioden, mens de unge orkestrene kommer og går.

Barn i alle aldre farer gjennom korridorene med instrumentene i hendene. Voksne deler ut notebrett. Dirigent Christofopher McMullan-Laird sørger for at alle er samstemte.

De to venninnene, Gaelle Nkuranyabahizi (12) og Sunniva Theiss (13), skal snart ut i ilden med symfoniorkesteret. Begge spiller fiolin og er en del av unge strykere-orkesteret.

– Vi har øvd mye, og det er gøy at alle skal spille sammen, sier Nkuranyabahizi, mens hun pakker ut fiolinen sin.

Nkuranyabahizi begynte på kulturskolen fordi hun ville spille mer, utover privattimene hun allerede fikk. For Theiss handlet det om det sosiale:

– Å kunne få spille med flere er fint, samtidig kjenner jeg mange som allerede spiller her, sier hun.

Begge to har planer om å bli værende ved kulturskolen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 2. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 3. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 4. Strenge nasjonale retningslinjer innført: Dette betyr det for Halloween og bursdager

 5. Fant smitte på 344 fly i Norge. De fleste tilfellene kommer fra ett land.

 6. Tordnet etter Oilers-ydmykelse: – Det er pinlig

 1. Sandnes
 2. Klassisk musikk
 3. Konsert
 4. Musikk
 5. Edvard Grieg