Norske Kristin Roskifte er tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

Kristin Roskifte vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2019. Den norske illustratøren og forfatteren får prisen for telleboka «Alle sammen teller».

Publisert: Publisert:
 • NTB

Roskifte ble tildelt prisen under Nordisk råds prisutdeling i Konserthuset i Stockholm tirsdag kveld.

Juryen beskriver boka som annerledes og enestående i sin sjanger, og som et verk man kan lese mange ganger og hele tiden oppdage noe nytt.

– Tekst og bilde inngår i en sammenheng som er annerledes og enestående innenfor tellebok- og myldretradisjonen, heter det i begrunnelsen.

– Sjokkert

Det var en tydelig rørt og stolt vinner som tok imot prisen.

– Jeg er så sjokkert. Hjertelig takk til juryen for at det går an å vinne med en tellebok. Det gir meg utrolig mye motivasjon og lyst til å fortsette og utforske bildebok-mediet. Hjertelig takk til alle som leser boka, og som tar seg tid til å finne historiene og til å være med på leken, sa Roskifte som takket sin samboer og sine tre barn.

Den norske illustratøren og forfatteren er bosatt på Kolbotn i Akershus. Hun har gitt ut sju bildebøker, og bokrettighetene er solgt til USA, Sør-Korea, Singapore, Frankrike, Tyskland og Danmark.

Får 350.000 kroner

Roskifte har mer enn ti års erfaring som frilans-illustratør og har illustrert og designet mange plakater, bøker og brosjyrer med sin rene, enkle og fargerike stil. Illustratøren har en mastergrad i illustrasjon fra Kingston University i England.

I tillegg til hederen og æren som prisen fører med seg, får illustratøren også 350.000 danske kroner i prispenger.

Dansk stjerneskudd vant Nordisk råds litteraturpris

For novellesamlingen «Efter Solen» ble den danske forfatteren Jonas Eika tildelt Nordisk råds litteraturpris i Konserthuset i Stockholm tirsdag kveld.

Den samfunnskritiske science fiction-novellesamlingen «Efter Solen» er den unge danskens andre bok.

Novellesamlingen består av fire lengre historier, som foregår i København, Mexico, London og Nevada. Historiene handler om finansspekulanter, hjemløse gutter som jobber som beach boys i Cancún, stoffmisbrukere og folk som tror på romvesener.

I sin begrunnelse skriver juryen at «Efter Solen» har overrasket og begeistret med sitt globale perspektiv og evnen til å tale inn i samtidens politiske utfordringer uten at leseren føler seg dirigert til et bestemt sted.

Jonas Eika ble født i 1991 i Aarhus i Danmark. Etter å ha gått den danske Forfatterskolen debuterte han i 2015 med romanen «Lageret Huset Marie». For sin andre bok «Efter Solen» har han tidligere mottatt Danske Skønlitterære Forfatteres pris Den svære Toer, Montanas litteraturpris og Michael Strunge-prisen.

Danmark vant sist Nordisk råds litteraturpris i 2017 da Kirsten Thorup vant for sin roman «Erindring om kærligheden».

I tillegg til heder og ære får Eika 350.000 danske kroner i prispenger.

De norske bøkene som var nominert til årets litteraturpris, var diktboka «Det var bare eit spørsmål om tid» av Eldrid Lunden og Jan Grues «Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbeskrivelse.» Totalt var 13 forfattere nominert til litteraturprisen.

Publisert:

Les også

 1. «Blindsone» med Pia Tjelta nominert til Nordisk råds filmpris

 2. «Thelma» nominert til Nordisk råds filmpris

Mest lest akkurat nå

 1. Auglendstunnelen åpner lørdag

 2. Myndighetene fraråder unødvendig reise til utlandet. Men hva med unødvendig reise i Norge?

 3. Bilfører stoppet i Ryfast – for å sove

 4. Trapper opp leteaksjonen ved Månafossen

 5. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands

 6. Grethe Moen går av som Petoro-sjef

 1. Nordisk råds litteraturpris
 2. Litteratur