Skambankt plugger ut

«NEI!». Sånn har Skambankt alltid svart når de er blitt spurt om å spille akustisk. Så skjedde det litt ting, og nå serverer de 25-årsdagspressang til seg selv og fansen: Hel-akustiske «1994».

Skambankt ligger i akustisk hardtrening før de slipper albumet «1994» og reiser på akustisk turné. Her er Hans Egil Løe Abelsnes, Terje Winterstø Røthing og Børge Henriksen (bak).
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I 25 år har Skambankt vært ensbetydende med hard rock, store gitarvegger, energisk driv og mye, høy lyd. Omtrent sånn har det vært siden barndomsvennene Terje, Hans Egil og Tollak møtte opp en formiddag for å lage de ni første Skambankt-sangene til bandets aller første konsert, som var samme kveld.

I løpet av disse årene har de mange ganger fått spørsmål om de ikke kan spille akustisk her og der. På radio, på arrangementer og i ulike sammenhenger. Svaret har alltid vært det samme.

Nei.

Skambankt er ikke et rolig kassegitarband. Men i 2017 kapitulerte de, under tvil, i forbindelse med et veldedighetsarrangement, og tok med seg kassegitarer til kjerkå på Bryne.

– Det var veldig uvant, og enormt skummelt, sier Terje Winterstø Røthing.

Men responsen var veldig god. Folk likte det, og de likte det sjøl, tross en dose skepsis i forkant.

Les også

Skambankt åpner platebutikk, i noen timer

Øving og plate

Det ene tok det andre, og plutselig satt de og øvde på instrumenter som ikke var plugget i noe som helst. Noen Skambankt-låter fungerte ikke i det formatet, andre fikk et nytt liv. Melodier kom tydeligere fram, det samme gjorde tekstene. Da sangene ble strippet, skjedde akkurat det som andre artister forteller om etter unplugged-spilling. De oppdager nye kvaliteter, sanger som tidligere ikke har vært favoritter fungerer plutselig veldig godt og formatet gir ny energi og øvelyst.

– Når vi først gjør dette, så gjør vi det skikkelig. Jeg har ikke øvd så mye på det jeg kan huske. Det er på alle måter mer sårbart å spille akustisk, og for min del betyr det mer øving på gitar og mer konsentrasjon når jeg synger, sier Terje Winterstø Røthing, som også - endelig - fikk et påskudd for å kjøpe en håndlaget gitar fra eksklusive Stand Guitars.

Bassist Tollak Kalvatn Friestad var ikke den som var mest klar for å spille akustisk.

– For å være helt ærlig: Jeg var mer gira på å bygge studio. Men da vi først kom i gang, da fikk jeg fot på det. Vi har snakket om at dette er et slags motsatt Skambankt. Vanligvis er det energi, tyngde og alt det som hører til tung rock som er i førersetet. Nå er det melodiene, tekstene og helt andre faktorer som blir framtredende, sier Friestad.

Plugger snart i igjen

«1994» inneholder én helt ny, og 11 kjente og kjære Skambankt-låter som viser deg bandet slik du aldri har hørt dem før. Nære, sårbare og med en dybde som trer frem når volumet går ned.

Skambankt regner «1994» og hele unplugged-opplegget som et side- og overskuddsprosjekt. Å spille uten gitarveggene og det buldrende kompet har også en hyggelig bivirkning.

– Etter å ha holdt på med dette en stund blir det ekstra stas å plugge i forsterkeren og spille veldig, veldig høyt igjen, sier Hans Egil Løe Abelsnes.

– Vi gjør dette nå, så dukker nok gitarmuren opp igjen om ikke lenge.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Feiende flott fra middelklassens depressive musikkalibi

 2. Mye halleluja fra nyfrelste Kanye West

Publisert:
 1. Musikk
 2. Skambankt

Mest lest akkurat nå

 1. Hun sto på store scener i 25 år, så ble hun plutselig borte. Hva skjedde?

 2. To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia

 3. Folksomt på Ruten – send inn dine bilder

 4. Sandnes-elever har suksess med visittkort

 5. Se video fra området

 6. Slik så banen ut på kampdag