Stavanger-hat ut til hele Norge

– I Stavanger går det ikke an å stikke nesen fram uten å bli hatet. Og det elsker vi, sier Tore Pang fra Kriminell Kunst. Forrige helg slapp rap-duoen ep-en «Haternes hovedstad».

Publisert: Publisert:

Kriminell Kunst består av Tore Arholm Tobiassen (26) aka Tore Pang og Anders Arholm Jensen (24) aka Wayne Jenzky. - Vi raper ikke på norsk, men på stavangersk, sier Tobiassen. Foto: Shameer Nyland Ali

Mandag ble Tore Tobiassen (26) aka Tore Pang og kompanjong Anders Arholm Jensen (24) aka Wayne Jenzky valgt ut som «Ukas Urørt» på NRK P3 med sangen «Gjer faen». Det betyr at Stavanger-raperne er garantert riksdekkende radiotid.

– For oss er dette helt konge. Vi har fått anerkjennelse blant folk lokalt før, men det at vi nå får rikspressen i ryggen som pusher musikken vår betyr enormt mye, sier Tobiassen.

P3 Urørt (ekstern lenke) beskriver musikken slik: «Hard Stavanger-hiphop med rå flow, internasjonalt produksjonsnivå og et skikkelig fengende refreng. Gjer Faen kommer til å stå igjen som en av årets beste, norske raplåter.»

«Haternes hovedstad»

«Gjer faen» er hentet fra ep-en «Haternes hovedstad», som kom ut fredag forrige uke. Temaet for platens sju spor er det Stavanger-duoen mener er byens tydeligste kjennetegn: hatet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– I Stavanger går det ikke an å stikke nesen fram uten å bli hatet. Og det elsker vi. Lynnet her er fantastisk. Folk her blir så lett forbannet. Bare se hvordan det er på Viking stadion, folk er usedvanlig raske til å kritisere ting, sier Tobiassen.

Ironisk nok ønsker ikke Tobiassen å kritisere byens mange kritikere. Han vil heller rendyrke dem.

– Vi bruke hatet til noe positivt. Når for eksempel Brann kommer til stadion skal bergenserne være livredde – og dersom en Viking-spiller blir taklet stygt skal folk eksplodere. Fotball er lik hiphop-kulturen på den måten at man skal snakke høgt og man skal levere. Det som er bra med dette, er at når du først gjør det bra i Stavanger, får du tonnevis med respekt.

Gratis nedlasting

«Haternes hovedstad» er foreløpig kun tilgjengelig for digital nedlasting på Soundcloud.com (ekterne lenke) . Ifølge Tobiassen er planen å trykke opp noen fysiske ekspemplarer som kan selges på konserter og diverse – men foreløpig ikke de ikke hatt tid til å gjøre det.

– Gå på nett og last ned gratis. Vi er kommunister, så det går helt fint, sier 26-åringen og legger til:

– Det viktigste for oss er å nå ut til folk. Det er spillejobbene man tjener penger på i dag. Dessuten har vi jobb utenom.

Torsdag åpner Kriminell Kunst den månedslange festivalen Tou Camp med sangen «Stavanger, baby». Videre er rap-dueon booket til å spille under Xplosif Hiphop Festival, Glatmat-festivalen og Tall Ship Race i Stavanger.

Kriminell Kunst har tidligere gitt ut «Kriminell Mixtape» (2005) og «Kjøter EP» (2010).

Publisert: