ROMAN: Den lange kamp for verdige liv

Lesbisk krig på liv og død for livsutfoldelse i Afrikas folkerikeste stat.

 • Jan Askelund
  Jan Askelund
  Forfatter og litteraturkritiker
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Chinelo Okparanta: Under udalatrærne. Roman. 440 sider oversatt av Bente Klinge. Bokvennen.

Enhver bok kommer i en sammenheng. Før man tar fatt på lesningen av nigeriansk-amerikanske Chinelo Okparantas roman «Under udalatrærne», kan det være nyttig å ha i bakhodet at Nigeria ikke bare er Afrikas folkerikeste stat, men også en stat splittet på kryss og tvers, i 250 etniske grupper (stammer), i språk og religion, geografi, topografi, ressurser.

Året før «Under udalatrærne» ble utgitt, skrev presidenten i 2014 under et lovforslag som kriminaliserer forhold mellom mennesker av samme kjønn - og støtte til det, med en strafferamme på fjorten år. I de muslimske nordlige statene er straffen døden ved steining. Nest etter Ghana rangeres ellers Nigeria som verdensdelens mest religiøse land.

Handlingen i bokens eget historiske perspektiv tar til midt under Biafrakrigen, da det sørøstlige, kristne, ibo-Nigeria etter svære lidelser mislyktes i en løsrivningskrig (1967-70). Den like kristne som, inntil det spinnville, bigotte krigsenken Adaora kjenner seg ute av stand til å ta seg av sin pubertale datter, jeg-fortelleren Ijemoa og sender henne med bibel i hånd bort i tjeneste hos fremmede. Der har hun det kummerlig, men får den muslimske hausajenta Amina som romvenninne i det usle skuret hun bebor.

De sover på samme madrass, og tiltrekkes seksuelt til hverandre. Resten av romanen handler om Ijemoas vanskelige liv som lesbisk. På mikroplanet i kampen mot moren – som får henne giftet med barndomsvennen Chibundu. Det er lite kjærlighet mellom dem de to, men de får barn sammen, samtidig som Ijemoa trofast brenner etter sin lesbiske kjærlighet – i hemmelighet, tror hun.

På makroplanet utvider «Under udalatrærne» seg til å skildre nigeriansk hverdag gjennom flere tiår, særlig i den delen som en tid var kjent som Biafra, med hovedoppmerksomheten på den livsfarlige tilværelsen lesbiske må baute i. Okparantas skildring er hverdagslig jordnær, ryddig og språklig endefram. Den norske versjonen hadde hatt godt av en ekstra finpuss, men gir i velprøvd realismetradisjon gode karakter- og samfunnsbilder.

Publisert:
 1. Litteratur
 2. Roman

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 3. Norge-rival sendte varsku

 4. Fire nye smittetilfeller i Sandnes, to i Stavanger

 5. OL-sølv til Borch: – Et rotterace

 6. Bilfører var ruset på narkotika og alkohol