Sterk beretning

Publisert: Publisert:

crott.jpg

  • Ole Kallelid
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Flere av høstens nye norske bøker handler om 2. verdenskrig. Nærmere sytti år etter krigens slutt skulle man kanskje tro at bokmarkedet begynte å bli mettet av beretninger om denne relativt sett korte unntakstilstanden i Norges nyere historie. De mange nyutgivelsene tyder imidlertid på det motsatte, og trenden fra de siste årene ser bare ut til å forsterkes denne høsten: Tradisjonell historieskriving om militære slag og krigsstrategi erstattes av beretninger om sivile enkeltmennesker som på ulike vis blir ofre for de storpolitiske hendelsene. Mange av hovedpersonene i disse nye «krigsbøkene» er kvinner.

Det er ikke dristig å spå at den nylig utgitte boka om en ung norsk kvinne som under krigen forelsket seg i en tysk soldat, sannsynligvis vil bli en av de mest leste innen sjangeren denne bokhøsten. Beretningen om Lillian fra Harstad og Helmut fra Wuppertal skiller seg fra de mange andre tilsvarende historiene på et vesentlig punkt: Han var «Mischling», eller jødisk bastard, som det het i nazistisk terminologi. Med jødisk mor levde han daglig i fare for å bli avslørt som «halvjøde». Skulle bakgrunnen hans komme for en dag, var risikoen stor for at han ville bli henrettet. Helmut var dermed selv et offer for nazistenes raselære, om enn på en annen måte enn de nære familiemedlemmene hans som mistet livet i konsentrasjonsleire.

Historien om Lillian og Helmuth er ført i pennen av Lillian, som etter krigen fikk 66 gode år sammen med sin tyskjødiske ektefelle, og datteren deres, Randi. Boka fikk stor oppmerksomhet da den ble utgitt i Tyskland i fjor. Når den nå foreligger i norsk oversettelse, vil den i tillegg til å gi lesere her hjemme en sterk og uvanlig kjærlighetshistorie, også bli et verdifullt supplement til kunnskapen om norsk okkupasjonshistorie. Det er dessuten interessant å lese en beretning fra krigshverdagen i Norge sett med norsk-tyske øyne. Referansene underveis til tysk historieforskning representerer for oss nordmenn flere nye vinklinger på krigshistorien.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Warholm reagerer på at Ingebrigtsen fikk kongepokalen: – Jeg vil ha en begrunnelse

  2. Bytyqi med ny drømmescoring da Viking slo tilbake

  3. Bilbrann på fylksvei 44

  4. Se Gospel Church her

  5. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

  6. Front­kolli­sjon på E39 i Lyngdal

  1. Bokanmeldelse
  2. Litteratur
  3. Anmeldelse