Aftenblad-journalister ble hedret med menneskerettighetspris

Hans Petter Aass, Thomas Ergo og Rune Vandvik ble onsdag kveld overrakt kulturdepartementets menneskerettighetspris av kulturminister Thorhild Widvey (H) under Nordiske mediedager i Bergen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) overrakte onsdag kulturdepartementets menneskerettighetspris til Aftenblad-journalistene Thomas Ergo, Rune Vandvik og Hans Petter Aass for deres artikkelserie "Jonnys sjanser".

 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— En velfortjent pris for et viktig arbeid, sier Widvey til Aftenbladet.

— Jeg har selv, for lenge siden, jobbet med utviklingshemmede, og vet hvor sårbar den gruppen kan være. Jeg håper denne saken kan bidra til å gi mot til flere, slik at de tør å gripe inn og si fra hvis de mistenker at noen lider, legger hun til.

Les også

Tragediene får konsekvenser

Prisutdelingen skjedde under åpningsseremonien på Nordiske mediedager i Grieghallen i Bergen onsdag kveld.De tre er glade og stolte over utmerkelsen. De presiserer imidlertid at det ikke blir aktuelt å hvile på laurbærene.

— Vi skal fortsatt skrive enkelthistorier som er viktige for samfunnsoppdraget. Og vi skal holde tak i de løftene som har kommet fra politikere i kjølvannet av denne saken. Helseminister Bent Høie (H) har sagt at han vurderer en granskningskommisjon. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) vurderer et eget organ for oppfølging av bekymringsmeldinger. Stavanger kommune vil lage en granskningskommisjon for alvorlige hendelser. Av respekt for Jonny Risvik og de andre involverte skal vi følge med på hva som skjer, og om politikerne følger opp sine egne utspill, sier Ergo.

Les også

Jonnys sjanser

I sin takketale trakk de tre journalistene fram sin egen arbeidsgivers vilje til å satse på tidkrevende journalistikk. De takket også Jonny André Risviks pårørende, som ga dem innsyn i saken, og de modige ofrene og vitnene som sto fram og fortalte. Til slutt takket de kulturdepartementet, og utfordret kulturministeren til å snakke med sine regjeringskolleger Bent Høie og Solveig Horne om tiltakene de har varslet i kjølvannet av denne saken.

Sett av 300.000 på en uke

Den første artikkelen i serien "Jonny's sjanser" gikk systematisk igjennom en rekke hendelser, møter og samtaler hvor både ansatte i det offentlige og privatpersoner på ulike måter ble varslet om at noe ikke var som det skulle i huset på Kampen i Stavanger, hvor Jonny Risvik ble funnet død en sommerdag for snart fire år siden. Artikkelen fikk følge av en halvtimelang dokumentarfilm, og det ble raskt tydelig at dette var noe som traff lesere og seere over hele landet. På bare én uke ble filmen sett av 300.000 personer.

— Jeg tror det skyldes at det var en så vanvittig sterk historie. Og at personen som ble utsatt for denne fryktelige volden, befant seg midt iblant oss. Han kunne vært naboen til hvem som helst av oss, sier Vandvik.

Bildebruken i serien var av en slik karakter at det var på sin plass å advare mot sterke bilder. Reporterteamet ga også relativt konkrete beskrivelser av den brutale volden Risvik ble utsatt for.

— Det var et bevisst valg å vise volden, å vise hvor vanvittig grusomt dette var. Vi i mediene skildrer krig med ganske fæle bilder. Her kan man si at Jonny befant seg i en krigstilstand, sier Ergo.

Håper på systemendring

Nå drømmer han om at saken vil føre til at det blir mer vanlig at det offentlige gransker denne typen tragedier.

— Hvis vi kan bidra til å endre ting på systemnivå, er vi fornøyde. Bagatellmessige ting som skjer på oljeplattformer blir alltid grundig gransket. Det burde være like selvfølgelig at man gransket alvorlige hendelser i kommunene, sier Ergo.

Sjefredaktør Lars Helle i Aftenbladet synes naturlig nok det er stas at Ergo, Aass og Vandvik får denne prisen.

— Denne prisen henger høyt, og er veldig viktig for oss. Det er bekreftelse på at vi gjør en forskjell og utfører samfunnsoppdraget vårt. Samtidig er dette en dypt tragisk sak. Hadde en ulykke eller annen uønsket hendelse skjedd på en arbeidsplass, ville det fått konsekvenser, og man ville funnet informasjon om hendelsen i arkivene. Her var det ingenting. Ingen offentlig rapport, ingen hadde gått i seg selv. Jeg er glad for at vi har reportere som aldri gir seg, og som driver et nitid journalistisk arbeid for å avdekke saker som denne, sier Helle.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Siktet for drapsforsøk etter skyting i Stavanger-restaurant: – Min klient er veldig lei seg

 4. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 5. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

 6. Så vakkert, så vakkert