Maleriene finnes, men Stavanger kunstmuseum vet ikke hvor

Stavanger kunstmuseum etterlyser på ny flere bilder til sommerens store utstilling med Kitty Kielland. Og leter særlig etter tre spesielle malerier.

Dette er Kitty Kiellands maleri "Høstettermiddag" fra 1886. Maleriet er 57x92 cm og viser et stille, reflekterende vannspeil i Dæhlivannet i Fleskum. Og er ett av tre bilder som Stavanger kunstmuseum etterlyser i forbindelse med den kommende utstillingen.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kurator Inger Gudmundson ved Stavanger kunstmuseum forteller at folk her i området er opptatt av kunstneren Kitty Kielland. Og at museet fikk en rekke henvendelser da de etterlyste bilder av henne i Aftenbladet i oktober i fjor. Flere av disse vil bli vist på utstillingen som åpner i juni.

- Der finnes ingen totalt oversikt over Kitty Kiellands produksjon. Det nærmeste vi kommer er det som skjer nå, i forbindelse med hennes største separatutstilling noensinne. Det siste året har jeg vært opptatt med å kartlegge aktuelle bilder ved å lese det som er skrevet om kunstneren og å ta for meg gamle brev.

Underveis har det dukket opp bilder og tegninger vi ikke kjente til. Men der er også tre malerier vi har lest om, men ikke aner hvor er. Jeg håper at noen kjenner til dem, for dette er viktige kunstverk. Bilden kan utmerket være her i Stavanger-området eller i Oslo, de to stedene hvor det er flest arbeider av Kielland, forklarer Inger Gudmundson.

Kitty Kielland "Sommernatt" fra 1886, som Stavanger kunstmuseum låner av Nasjonalmuseet vil være et av de viktigste bildene på den kommende utstillingen.

Vet du noe om disse bildene?

1. "Nuit t´ eté en Norvége" eller "Sommernatt" fra 1883. Maleriet ble stilt ut på flere ulike steder i 1884, både Høstutstillingen i Oslo, verdensutstillingen i Antwerpen, og på kvinneutstillingen i Paris. Andreas Aubert, som var datidens toneangivende kunstkritiker, omtaler dette bildet i Aftenposten, 7.mai 1883. "Hendes Sommernattsbillede med Bondekonerne i den klare stille Nattestemming, er et smukt og ægte Kunstverk."

2. "Høstettermiddag" (også kalt "Høstmorgen") fra 1886, er i privat eie. Dette er et naturmotiv med et stille, reflekterende vannspeil i Dæhlivannet i Fleskum. En dame i Oslo eide bildet fram til 1983, museet vet ikke hva som så skjedde. Maleriet ble stilt ut på Høstutstillingen i 1886, sammen med Nasjonalmuseets berømte "Sommernatt" fra 1886.

3.Stilleben av et bord.I Aftenposten 7.mars 1883 beskriver kunstkritikeren Andreas Aubert et atelierbesøk hos Harriet Backer og Kitty Kielland."Frk. Kjelland har et større stillebenstykke, et Frokostbord med Østers, Vin, Frugter, Tehmaskine osv, Det er vist gaat flere som mig, på en Visit foran det opdækkede Bord, at de er blevet forbauset ved at finde Frøken Kjelland ved en saadan Smaus, og alene. Ogsaa hun arbeider i Tempera."

Kielland og hennes venner

Akkurat nå ser det ut til at Kitty Kielland-utstillingen vil ha vel 100 arbeider av henne, og omlag 20 kunstverk av andre kunstnere. Av Lars Hertervig og Hans Gude, som hun var inspirert av, og Kiellands kunstnervenner Harriet Backer og Eilif Peterssen, blant annet.

Museum Stavanger eier 21 kunstverk signert Kitty Kielland. Stavanger kunstmuseum har 16 arbeider, tre malerier henger på Breidablikk, to hører hjemme på Ledaal. De øvrige kunstverkene på utstillingen er lånt inn fra andre museer og private.

Denne utstillingen har allerede vakt stor nasjonal interesse. Etter at den er vist i Stavanger, går utstillingen videre til Lillehammer kunstmuseum og Haugar Vestfold kunstmuseum. Så vises en kulturhistorisk variant ved Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Kielland-utstillingen er et stort løft for Stavanger kunstmuseum. Som også kommer til å tilby et nyskapende formidlingsprosjekt i denne forbindelsen.

- Ett av prosjektene kommer til å appellere spesielt for et yngre publikum, mens de to andre favner videre, men også de vil ta i bruk ny teknologi, opplyser avdelingsdirektør Hanne Beate Ueland.

Prosjektene handler blant annet om å fotografere de stedene hvor Kitty Kielland fant sine motiver, og så legge bildene opp mot originalen på en app.Eller låne briller på utstillingen som gjør bildene tredimensjonale, og mer levende.

Mens Ueland regner med at ikke minst de yngste vil synes det er fascinerende å legge på eget Kitty-filter når de går rundt i utstillingen.

Les også

 1. Stavanger kunstmuseum etterlyser bilder signert Kitty Kielland

 2. Gratis lørdager på Stavanger kunstmuseum også neste år

 3. Få kvinner hedres på sokkel

Publisert:
 1. Stavanger kunstmuseum
 2. Utstilling

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser både at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 4. 8 myter om koronavaksinen

 5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

 6. Gjester evakuert etter melding om gasslekkasje på Sola Strand Hotel