Twin Peaks i skogen

Publisert: Publisert:

Mæhle.jpg

 • Sven Egil Omdal
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Om Lars Mæhles debutbok som krimforfatter, «Den mørke porten» (2013), skrev jeg at den er «konvensjonell på mange måter, både det psykologiske dramaet, seriedrapsmannen og de oppklarende samtalene mot slutten er hentet fra sjangerens standardsortiment». Boken hadde likevel sterke sider, hvor Mæhle fikk brukt det direkte og bildeskapende språket han har utviklet i ungdomsbøkene til å skape en akseptabel thriller.

Oppfølgeren i serien om psykologen Ina Grieg har dessverre mer av det svake og mindre av det sterke. Hun er dratt ut av byen denne gang, tilbake til barndomsbygda Skårnes, hvor hun etterlot mørke minner.

Gjennom flere parallellfortellinger skildrer Mæhle et arketypisk norsk Twin Peaks. Lensmannen er sadomasochist, drosjesjåføren er en religiøst omvendt sadist og alle har ligget med alle. Tilbake kommer også han som ble mistenkt for drapet på den mindreårige kjæresten, men som slapp unna fordi liket aldri ble funnet. Og så var det den fæle historien med broren og faren til drosjesjåføren.

Ida Grieg blir raskt trukket inn i voldsomhetene, og demonstrerer heller ikke denne gang noe av den menneskelige innsikt man kanskje skulle vente av en psykolog. Tvert i mot snubler hun inn i den ene scenen verre enn den andre.

Lars Mæhle skriver godt om naturen, det drypper av trærne og surkler i skogbunnen. Som i første boken skaper han scener som hver for seg er spennende. Men han klarer ikke å føre dette sammen til en helhet som bærer. De konvensjonelle dramagrepene blir ofte for tydelige: «Det er nokon der i skogen. Nokon som følgjer henne med blikket.» På den annen side blir personene for utydelige og oppførselen deres innimellom så ulogisk at leseren steiler. Som når en lett beruset lensmann midt på natten tar med seg en sterkt beruset psykolog for å avhøre en drapsmistenkt i et skummelt hus i skogen.

Ida Grieg, psykolog og kickbokser kan kanskje bli en interessant seriehelt, men da må Mæhle gi henne mer dybde og større kontraster. Det nytter ikke bare å skjenke henne full.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. - Folk vil få sjokk

 2. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

 3. Amerikansk TV-stjerne funnet druknet

 4. Her jubler Dagmar (50) etter «livsfarlig» bragd: Dette har ingen nordmenn gjort før henne

 5. For to år siden døde tre mennesker på Sokn camping - denne gangen var det ikke folk i campingvogna da det tok fyr

 6. Hele laget satt i karantene: Toppklubben må stille med juniorlaget

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Anmeldelse