Nina Karin Monsen føler seg ærekrenket av DNS-stykke

(Bergens Tidende): Filosof Nina Karin Monsen krever endring i manuset på «Kim F», som hun betrakter som ren personforfølgelse.

Publisert: Publisert:

OMSTRIDT: Filosof Nina Karin Monsen har lenge vært en ivrig samfunnsdebattant. Foto: Tor G. Stenersen (arkiv)

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Kim F», som er en co-produksjon med Teater Innlandet, hadde urpremiere på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen 15. desember. Stykket om homoaktivisten Kim Friele fikk glimrende anmeldelser.

Men nå har filosof og samfunnsdebattant Nina Karin Monsen, også hun fra Bergen, reagert på innholdet i «Kim F».

– Grov homofob tekst

I skuespillet tillegges Nina Karin Monsen setninger som dette: «Homofile er noe annet enn normale mennesker. De er medfødt uføre. Homofiles forhold er inhumane. Homofiles foreldre bare fremstår som glade i barn. I virkeligheten er de fremmede fiender av egne barn som de systematisk utsetter for forbrytelser ...».

– Nina Karin Monsen anser dette som en grov homofob tekst som hun tar avstand fra. Hun betrakter dette som ren personforfølgelse, skriver hennes advokat, Thorvald Ornell Myhre, i et brev til DNS.

– Teateret må ikke la seg presse

Kim Friele synes det er latterlig at Nina Karin Monsen reagerer på teksten i stykket, og ber DNS og Teater Innlandet på det sterkeste om ikke å ta hensyn til hennes krav om endring i manuset.

– Man må ikke bøye seg for Monsen i denne saken. Hun har absolutt ingenting å reagere på. Det er jo bare å lese hennes bøker, så forstår man at dette er klart innenfor, sier Friele engasjert.

DNS: Linn Løvvik spiller Kim F i det omtalte stykket, som gikk på DNS frem til midten av januar. Foto: Gisle Bjørneby / Teater Innlandet

Advokaten til Monsen skriver videre at hans klient ikke har uttalt seg som gjengitt i manuset – og at hun heller ikke har meninger som sammenfaller med sitatet.

– Derfor anses teksten som ærekrenkende.

– Sjikane og trakassering

Advokat Myhre peker på at dette kan skade Monsens omdømme. Det pekes også på erfaringer fra 2009, da Monsen mottok Fritt Ords pris, og måtte ha sikkerhetsvakt med under utdelingen.

KJÆRLIGHET: Wenche Lowzow (spilt av Anna Dworak) og Kim Friele (Linn Løvvik) hadde et sterkt kjærlighetsforhold. Foto: Gisle Bjørneby / DNS

– Slike homofobe uttalelser som uriktig tillegges henne, medfører en «hekseprosess» i mediene. Det innebærer sjikane og trakassering for min klient, som det i praksis er umulig å stoppe, mener Myhre.

Han ber om at alle henvisninger til Monsens navn tas ut av teksten.

Kim Friele og Nina Karin Monsen har hatt feider gående i mange tiår. Blant annet leverte Friele tilbake Fritt Ord-prisen hun fikk i 1978 da det ble klart at Monsen ville få samme pris i 2009.

– Jeg ga dem frie tøyler

83-åringen sier i dag at det var et svært bevisst valg for henne å levere tilbake både pris og en stor pengesum den gangen.

2009: Kim Friele avbildet i 2009 da tusenvis av mennesker demonstrerte mot at Nina Karin Monsen skulle få Fritt Ords pris. Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Jeg forsvarer ytringsfrihet og talefrihet nærmest inn i himmelen, men Monsens offentlige hets og hån har aldri hatt noen verdi. Da må én menneskerett vike for en annen. Men jeg er likevel glad for å bo i et land som kan hedre slike uttalelser som hun har kommet med.

– Har du selv sett «Kim F»?

– Ja. Et fabelaktig stykke. Det er jo selvfølgelig små ting jeg reagerer på, som gjør meg flau, men det ville likevel vært utenkelig for meg å be teateret endre på teksten. Jeg ga dem frie tøyler. Det eneste jeg nærmest krevde å få med var humor og at mine homopolitiske motstandere også fikk komme til orde. Det ble respektert, sier Friele.

Hun har planer om å se stykket flere ganger til før det blir tatt av plakaten.

– Men hvis teatrene nå lar Monsen diktere manuset, mister jeg lysten på det.

Foreslår endring i manus

Teatersjef Agnete Haaland på DNS har skrevet et tresiders svar på brevet fra advokat Myhre. Hun understreker at ordene som Monsen reagerer på, ikke er et direkte sitat, men slik Kim Friele husker det – fortalt gjennom en person fra Skeivt Arkiv.

– Selv om ikke replikkene i forestillingen er direkte sitat, mener vi det er grunnlag for å knytte de utvalgte og tilpassede utsagnene til Monsens navn, i lys av at det er slik Kim Friele husker det, skriver Haaland.

FRIELE: Kim Friele leverte tilbake Fritt Ords pris i protest mot at Nina Karin Monsen fikk tildelt samme utmerkelse. Foto: Tor G. Stenersen (arkiv)

I svarbrevet vises det til direkte sitater fra Monsens forfatterskap – og at «Monsen i mange sammenhenger har omtalt homofili som noe unaturlig eller unormalt».

DNS og Teater Innlandet foreslår likevel en liten endring i manuset, for å minimere muligheten for at dette skal kunne misforstås.

– Sammen med dramatikerne har vi besluttet at vi kan legge til en setning i forlengelsen av sekvensens første replikk. Dette for å understreke at det ikke er et direkte sitat, men gjenfortalt og tilpasset Kim Fs minne, skriver Haaland.

Advokat Thorvald Ornell Myhre sier til BT at verken han eller Nina Karin Monsen vil uttale seg om brevet.

– Saken er ennå ikke avklart. Utover det har vi ingen kommentar, sier Myhre.

– Vi endrer ingenting

Agnete Haaland sier til BT at hun ikke føler at DNS går på akkord med kunsten om de legger til en presisering i manuset.

– Vi endrer ingenting. Jeg er uansett glad for at Monsen i brevet sier at hun ikke er homofob, sier Haaland.

SENSUR: – Selvsensuren må aldri bli sterkere enn sensuren, sier teatersjef Agnete Haaland. Foto: Eirik Brekke

Hun mener Monsen er en offentlig person. Derfor er det utelukket å fjerne navnet hennes fra manus.

Brevet om «Kim F» kommer i kjølvannet av «Arv og miljø»-debatten, som kom opp fordi moren til Vigdis Hjort vurderer å saksøke DNS for «å krenke privatlivets fred».

– Det viser at vi lager teater som treffer samtiden, som forteller i klartekst at selvsensuren aldri må være sterkere enn sensuren, sier Haaland.

Publisert:

Les også

  1. DNS saksøkes for forestillingen «Arv og miljø»

  1. kulturnyheter
  2. Den Nationale Scene (DNS)
  3. Teater
  4. Kim Friele
  5. Homofili