Terror og sorg

lye.jpg
  • Sigmund Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Sunniva Lye Axelsen (f. 1980) lar oss møte den 40-årige, prisbelønte fotografen Harriet Fjell, som bor i Jerusalem, på et tidspunkt da hovedpersonen har henfalt til drikkfeldighet og piller, går til psykolog og sliter med sorg, dårlig samvittighet, gryende angst og depresjon. Gradvis og episodisk rulles fortiden opp, full av såre barndomsminner om en kolerisk mor, savnet av en mild morfar og bilder av istykkersprengte kropper som hun ikke får ut av hodet.Det er slik hun har tjent sine penger. Hun utviklet en nese for hvor den neste bomben ville gå av, og kunne sitte i dagevis og vente på at det skulle skje. Hun var der da Kafé Moment gikk i luften (2002, 11 døde, 54 såret): «Det ble et vakkert bilde» (s. 71). Mot en slik bakgrunn fortoner det seg som en syk vits når forlaget på omslaget omtaler bokens innhold som eksplosivt. Antakelig sikter man til spørsmål som: Finnes det kristne selvmordsbombere? og romanens mange 22. juli-hentydninger, men likevel.

For dette er en visuell og sanselig bok, der forfatteren maner fram de mest grufulle bilder i leseren og det tidvis føles som man har vært på besøk i et slakteri. Andre steder aner man, mer poetisk, støvet, solen, heten, lydene og luktene. Jerusalemsyndromet, som tittelen viser til, er en psykoseliknende tilstand som årlig rammer rundt 20 mennesker som besøker den hellige byen. Den som rammes tror hun er en bibelsk person, og syndromet gir seg også utslag i endetidsvisjoner.

Så munner da også romanen, etter et merkelig, noe søtladent symbolsk forhold til palestineren Majid, som behandler henne som en islamsk konkubine, ut i 22. juli. Vi følger Harriet i tre parallelle løp, men fragmentarisk, som åstedet etter en eksplosjon: Barndom, yrkesliv og den depresjonstruende nåtid. Romanens grunntone er oppsummert alt side 47: «Verden er farlig. Menneskene ensomme. Livet gjør vondt.» Og omslagsteksten skal man ikke holde mot forfatteren, for Jerusalemsyndromet har blitt en god, alvorlig og tankevekkende roman.

Publisert:
  1. Bokanmeldelse
  2. Litteratur
  3. Anmeldelse

Mest lest akkurat nå

  1. Mandag morgen går strømprisen til værs

  2. Dugg på frontruta - mann fratatt førerkortet

  3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

  4. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

  5. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

  6. Nå er det nesten umulig å få tak i ved i Stavanger og Sandnes