Marte Michelet ønsker å beklage deler av den omstridte boken «Hva visste hjemmefronten?»

Debatten rundt Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» har gått i flere omganger. Nå gir hun sin beklagelse til etterkommerne av to navngitte personer.

– Jeg har gjort feil, men jeg er ingen juksemaker, sier Marte Michelet.

Publisert: Publisert:

Da Marte Michelet holdt på å gjøre seg ferdig med sin første bok om jødeutryddelsen i Norge, «Den største forbrytelsen», fikk hun et dokument. Det var en kopi av et brev historikeren Ragnar Ulstein hadde sendt til motstandsmannen Arvid Brodersen i 1978.

Én setning var streket under i dokumentet:

«Ei av mine kjelder, Gunnar Sønsteby, har hevdet at han fekk beskjed om jødeaksjonen cirka 3 måneder før den var satt i verk.».

Fire år etter at hun så denne setningen for første gang, kom Michelet med boken «Hva visste hjemmefronten?», med undertittel: «Holocaust i Norge: varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet».

Boken satte fyr på den norske offentligheten. Arnfinn Moland, tidligere leder ved Norges Hjemmefrontmuseum, mente følgene av Michelets bok var dramatiske:

«Flere tiår med forskning, innsikt og forståelse ligger tilbake i ruiner.».

– Selv om jeg gjorde noen feil i det som var et omfattende arbeid, står «Hva visste hjemmefronten?» støtt. Det er veldig viktig å avdekke hva slags behandling jødene i Norge faktisk ble utsatt for, sier Michelet.

Les hele saken med abonnement