God start for Dunkirk til tross for dårlig kinosommer

Over 3000 personer har allerede sett storfilmen Dunkirk i Stavanger og Sandnes siden premieren på onsdag. Filmsjef for SF Kino Stavanger/Sandnes tror lokalfilmstjerna M/S «Rogaland» kan trekke store publikumsmengder utover sommeren og høsten.

Tallene fra første visningshelg for «Dunkirk» tyder på at den kommer til å bli godt sett utover høsten.
 • Mariann Eliassen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er gode tall, tatt i betrakting at filmen hadde premiere under Gladmat og at vi har hatt usedvanlig fint vær i helgen, sier Stig Magne Pedersen, film- og salgsjef for kinoen i Stavanger og Sandnes.

– Vi er godt fornøyd med de første tallene, og dette er nok en film som kommer til å gå lenge. Den er rettet mot et voksent publikum, som ikke nødvendigvis har behov for å se filmen med en gang den kommer ut. Men når vi tar den av programmet i oktober eller november, forventer vi at det er mange som har sett den.

Kjendisbåten kan trekke mer

Ifølge Pedersen er det ikke noe som tyder på at lokalkjendisen M/S «Rogaland», som har en sentral rolle i første del av filmen, har hatt stor betydning for besøkstallene i Stavanger og Sandnes til nå. Tallene fra premierehelgen viser at den har blitt mest sett i Oslo og Bergen, slik det vanligvis er.

Men Pedersen utelukker ikke at det kan påvirke billettsalget resten av sommeren og i høst.

– Det er fremdeles mange som er på ferie. Når folk kommer tilbake i august, kan det være vi ser en oppgang i besøkstallene.

Til nå har filmen tjent over åtte millioner dollar på verdensbasis.

Ville ha mer «Rogaland»

Blant de første som så filmen i Norge, var mannskapet på M/S «Rogaland». Tilbakemeldingen fra onsdagens premiere er blandet.

– Vi var litt skuffet over at «Rogaland» ikke var mer med. Den synker jo etter bare 15 eller 20 minutter, sier styreleder for skipet, Sigurd Jansen. Etter en måned med innspilling i Frankrike, hadde mannskapet håpet at det skulle være mer å se av både seg selv og veteranskipet. To av de yngste medlemmene i mannskapet har nemlig statistroller i filmen.

Både lokale og tilreisende har vist økt interesse for M/S «Rogaland» etter å ha sett skipet i Hollywood-filmen Dunkirk. Styreleder for skipet, Sigurd Jansen (t.v), og skipper Per Øhman er fornøyde med filmen.

– Hvis du følger godt med, klarer du akkurat å se dem. Men det viktigste er jo at de mer med, sier Jansen. Han understreker at det er en strålende film som gjenspeiler en fantastisk opplevelse for mannskapet, på tross av kort tid på lerretet.

HAR DU SETT DISSE?

Les også

Det er kaos og død, og det skjedde på ekte, og det gjør vondt

Les også

Nå kan du se Stavanger-båten i storfilm: – «Dunkirk» var en velsignelse for M/S «Rogaland»

Dårlig sommer for kino

Salget av kinobilletter har i hele landet vært lavt denne sommeren. Ifølge Nordisk Film kino ligger besøkstallet på landsbasis an til å bli nesten 100 000 lavere enn tallene fra juli i fjor. Salgs- og driftsdirektør Espen Lundberg Pedersen i Nordisk Film kino sier til Dagens Næringsliv at det antakelig skyldes været.

Stig Magne Pedersen forteller at også i Stavanger og Sandnes har besøkstallene vært lavere i sommer enn samme tid i fjor. Men han tror ikke at man kan skylde på været her i distriktet.

– Den siste «Transformeres»-filmen har levert dårligere enn forventet. «Planet of the Apes», som kom ut tidligere denne måneden, ser ikke ut til å komme opp på det nivået vi hadde håpet på. «Spiderman» har heller ikke tatt av her. Vi har jo egentlig hatt perfekt kinovær mye av sommeren. Så det er kanskje filmene som ikke er gode nok.

Den dårlige kinosommeren kan ødelegge det som kunne blitt et rekordår for landets kinoer. I vår har det blitt solgt over 5,8 millioner kinobilletter.

Noen høydepunkter

Pedersen sier at det likevel er mye bra som allerede er ute eller som kommer til høsten.

– «Grusomme meg» er den store filmen i sommer. Men «Wonder Woman» og «Kaptein Supertruse» har også hatt veldig gode besøkstall til nå.

– Til helgen kommer Atomic Blond, som er en utrolig kul film med Charlize Theron og er for et voksent publikum. Vi håper på et stort publikum til den, sier Pedersen. Han nevner også «Baby Driver» som en mulig publikumsmagnet.

– Den har vært en overraskende populær andre steder den har blitt vist.

Ifølge Pedersen er det få store filmer å glede seg til i august. Men til høsten kan det bli mer spenning, tror han.

– «Askeladden», som kommer i september, er den store norske satsingen. Den nye filmatiseringen av Stephen Kings «IT» blir nok også populær.

LES OGSÅ:

Les også

 1. 10–20.000 turister blir hindret av Tom Cruise

 2. I Stavanger kan en 19-åring bli regissør over natta

Publisert:
 1. Film
 2. Sandnes
 3. Stavanger
 4. Kino

Mest lest akkurat nå

 1. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 2. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 3. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 4. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 5. Hun kan bli Stavangers neste ordfører: – Blir særlig viktig å prioritere de midlene vi har til rådig­het

 6. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake