Fyller byen med videokunst

Migrasjon er temaet når Screen City Biennal arrangeres for tredje gang. Kurator Daniela Arriado ønsker å vise personlige historier om folk som vandrer, med Stavangers egen historie som bakteppe.

Videokunsten vises ikke bare på store fasader. Man kan også oppleve den i en liten lugar om bord på MS Sandnes.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Båten MS Sandnes er hovedkvarteret når den interaktive kunstbiennalen Screen City går av stabelen i Stavanger denne måneden. Det er ikke tilfeldig.

– Årets tema er migrasjon, og da syntes vi det passet godt å slå oss til på en båt. Både fordi den har en historie med å frakte arbeidere til og fra byøyene, men også fordi plasseringen sentralt i Vågen gjør den til et godt utgangspunkt for kunstvandringene vi arrangerer. Vi har et veldig internasjonalt program, men jeg ønsker samtidig at det skal reflektere stedet det blir arrangert på. Stavanger har en lang historie knyttet til migrasjon, både ved at mange reiste ut da byen var fattig, men også fordi den har mange innflyttere, blant annet som følge av oljeindustrien, sier Daniela Arriado.

Eric Corriels «Water will be here» vises på Stavanger maritime museum.

Mange tilreisende

Hun er kurator for Screen City, som altså er en biennal, ikke «bare» en festival. Det betyr at den skal sette farge på byen annet hvert år, og at den varer lenger enn en typisk festival ville ha gjort. Årets variant åpnet 12. oktober og varer ut måneden. Det betyr at åpningen havnet midt i høstferien, men Arriado er likevel fornøyd med oppslutningen.

– Det kom mellom 30 og 35 tilreisende fra andre byer og land til åpningen, kunstnere, journalister og venner av festivalen. Stavanger er ikke en veldig stor by, så vi er avhengige av at de som er aktive innenfor kunstmiljøet slutter opp om oss, sier Arriado.

Daniela Arriado er kurator for Screen City.

Videokunst

Screen City setter et tydelig preg på byen i ukene den arrangeres, blant annet i form av videoprojeksjoner på fasadene til ulike bygninger langs hele Strandkaien og Skagenkaien. I tillegg kan interesserte få låne hodetelefoner og en bok som kan guide dem rundt i den utendørs utstillingen, og det finnes VR-briller til bruk i en installasjon i kontainerne ved Hall Toll. Men de mindre formatene utforskes også, man kan for eksempel se en videoinstallasjon inne på en av de små lugarene på MS Sandnes. Rogaland kunstsenter, Studio 17, SF Kino, Tou Scene og Stavanger kunstmuseum har også arrangementer i forbindelse med biennalen. 35 kunstnere fram mange forskjellige land deltar.

Les også

Screen City om å flykte, flytte, dra

Programmet i år tar blant annet for seg fremmedgjøring, klimaforandinger, reiser og diaspora. Arriado utdyper:

– Fremmedgjøring handler om fremmedfrykt, men også om frykten for et nytt sted. Samtidig handler det ikke bare om frykten for fremmede kulturer, men også for hvilken framtid vi går mot. Jeg har hatt et ønske om at kunstnerne skal formidle personlige historier, det skal ikke bare handle om de store linjene. Det er også mye av kunsten som er veldig stedsspesifikk og konkret, blant annet har den amerikanske kunstneren Eric Corriel laget en videoinstallasjon som heter «Water will be here». Den vises om kvelden på fasaden til Stavanger Maritime Museum, og viser hvor høyt vannet i Vågen kan komme til å stige hvis den globale oppvarmingen fortsetter, sier Arriado.

Enrique Ramirez’ «Incoming» vises på fasaden til Stavanger konserthus.

Listhaug-kritikk

En annen stor videoprojeksjon vises på Stavanger konserthus, «Incoming» av den chilenske kunstneren Enrique Ramirez. Den er laget spesielt til Stavanger, og viser fire personer i redningsdrakt som faller ned i sjøen. Verket er ment som en reaksjon på da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte en av båtene som redder flyktninger i Middelhavet og ble fotografert mens hun prøvde å ligge i vannet iført redningsdrakt.

Screen City har et budsjett på 1,7 millioner kroner, og finansieres utelukkende gjennom støtte fra Fritt Ord, Stavanger kommune, Koro, Norsk kulturråd og Nordisk kulturfond. Arriado er den eneste som jobber med biennalen på fulltid, og hun anslår at om lag 2,5 årsverk har vært i sving for å realisere det omfattende programmet. I tillegg har 15 - 20 frivillige stått på for å få hjulene til å gå rundt.

– Vi er en liten, og veldig arbeidsom gjeng, og helt avhengige av de frivillige, de er alfa og omega for at dette skal gå. Jeg ser på Screen City som et ledd i å styrke byens satning på kunst i det offentlige rom, noe Nuart har gjort i en årrekke, men jeg mener at det er plass til flere, sier Arriado.

Publisert:
 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Migrasjon
 3. Festival
 4. Nuart
 5. Stavanger kunstmuseum

Mest lest akkurat nå

 1. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 2. Advarer mot svært glatte veier

 3. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 4. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet

 5. Her fosser strøm-milliardene inn

 6. Butikkene reklamerer med trygg levering helt hjem. Men blir varene levert på en lovlig måte?