Jenta som skulle knuses med skam

Med skam og underkastelse skal ungene kontrolleres, slik at foreldrene kan leve godt i landet. «Hva vil folk si» er et intenst og vondt drama om ekstrem sosial kontroll og kulturkonflikt.

Norskfødte Nisha får føle pakistansk æreskultur på både kropp og sjel når hun får norsk kjæreste.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
Nishas far blir også utsatt for sosial kontroll, både fra det norsk-pakistanske miljøet og slektningene i Pakistan.

Hva vil folk si

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sjanger: Drama. Nasjonalitet: Norge 2017. Regi og manus: Iram Haq. Skuespillere: Maria Mozhdah, Adil Hussain. Lengde: 1 time 46 min. Aldersgrense: 12 år.

Grade: 5 out of 6
Det skjer

Fasade- og æreskultur. Tvangsekteskap. Kidnapping. Æresdrap. Bruddstykker disse temaene fra norsk-pakistanske miljøer har jevnlig dukket opp i norske medier de siste årene. Fæle og uforståelige ting.
Her kommer Iram Haq med sin knallsterke og personlige film og tar oss med på innsiden. Så sterkt og vondt at den får oss til å kjenne på både fortvilelsen og raseriet filmens hovedperson føler.

Lever dobbeltliv

16 år gamle Nisha, glitrende naturalistisk spilt av debutanten Maria Mozhdah, sjonglerer greit mellom sine to verdener. Ute blant venner i norsk drabantby er hun norsk og forelsket. Hjemme i familiens pakistansk-tradisjonelle trygghet snakker hun urdu og er den foreldrene forventer. Men når faren oppdager henne med kjæresten, smeller det. Skikkelig.

For sånt går ikke an for en pakistansk jente. Det går på hele familiens ære løs. De blir gjort til latter. Drastiske tiltak, som å kidnappe datteren til slektninger i Pakistan, må til for å gjenopprette æren.

I den norsk-pakistanske storfamilien er mantraet «familien må holde sammen». Men det er ikke kjærlighet og samhørighet, men frykt og en ekstrem, sosial kontroll som limer dem sammen. Når målet er respekt, er påføring av skam og dårlig samvittighet, samt total avvisning, helt akseptable virkemidler.

Farens dilemma

Iram Haq har laget en nydelig, troverdig, velspilt, aktuell og viktig film. Det er ikke mangel på sterke øyeblikk og scener her. Mens Nisha er med i hver scene med både kropp og sjel, er hennes far den eneste andre vi får et ørlite innblikk under huden på. Også han føler sterkt, vi aner dilemmaet hans mellom kjærligheten til datteren og forpliktelsene til hele familiens ære og grensesesetting for det norsk-pakistanske miljøet. Også han blir utsatt for sterk sosial kontroll.
Vi kan nok forstå motivasjonen hans, men valgene han faller ned på er like fullt hjerteløse og ubegripelige. Datteren, som står alene, finner fram styrken. Faren har bare noen små sprekker i feigheten sin.
Akkurat det er det meste skremmende i «Hva vil folk si».

Publisert:
 1. Film
 2. Filmanmeldelse
 3. Iram Haq

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 5. Alle nye henvendelser fra tidligere barnevernsbarn skal besvares med et tilbud om et møte

 6. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager